A Saunders-torta szombat este elfogyott. Gondoltam, hogy így lesz, ezért előrelátóan készítettem egy epres desszertet vasárnap ebéd utánra, és még csak a sütőt sem kellett bekapcsolni hozzá. (Recept: Good Food Magazin)
Hozzávalók:
- 3 lap zselatin
- 100 g fehér csoki, apróra tördelve
- 150 ml tej
- 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
- 150 g túró
- 250 g mascarpone
- 2 tojás
- 45 g cukor
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 500 g eper
- kb. 200 g babapiskóta
A zselatinlapokat beáztatom. A tejet a vaníliával felforralom, és a kinyomkodott zselatint feloldom benne. A fehér csokit is hozzáadom, és kevergetve azt is felolvasztom benne. Kicsit lehűtöm, addig folytatom a többivel. A túrót és a mascarponét habverővel simára verem. A tojásokat szétválasztom, és a sárgáját 25 g cukorral és a narancshéjjal addig verem a habverővel, amíg kicsit kivilágosodik a színe és sűrű, krémes lesz az állaga. A túrós mascarponét hozzáadom, azzal is elkeverem, ezután a fehér csokis tejet is beleöntöm. Végül a felvert tojásfehérjét is beleforgatom.
A krém elkészült. Előveszek egy jénai tálat, nekem kb. 20x30 cm-es, és kirakom az alját babapiskótával. (A 10 dekás csomagban pont annyi van, amennyivel ki tudom bélelni a tálat.) A narancslé felével meglocsolgatom. Szoktam arra ügyelni, hogy lehetőleg csak a piskóta kapjon a folyadékból, mert nem jó, ha narancslében úszik a desszert.) Ráhalmozom a krém felét, majd 15 dkg epret botmixerrel összeturmixolok a maradék 2 dkg cukorral, és kanállal óvatosan ráöntögetem a fehér krém tetejére, hogy nagyjából mindenhova jusson. A maradék epret felszeletelem, és a felével kirakom a desszertem tetejét.
Ezután jön a második réteg: a babapiskóta másik fele a maradék narancslével meglocsolva, majd a maradék krém, végül a maradék eperrel kidíszítem a tetejét. Én az eprek alá szórtam egy réteg kakaóport is, mert így jobban szeretjük, de nem muszáj. Legalább 3 órára hűtőbe kell tenni, de még jobb, ha egész éjszaka ott van.
Lehet díszíteni tejszínhabbal is |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése