Elkészült az idei Eurovíziós szurkolói tortám. Eredetileg egy sima máktortának indult, amiből Apósomnak vágtam le egy nagyobb darabot, hogy a kórházban legyen mit eszegetnie a kakaó mellé. Aztán a maradékot kicsit kidíszítettem ma estére, hogy legyen mit nassolni dalhallgatás közben.
Az eredeti receptet az egyik Metropol újságban láttam még húsvét előtt: Bezselics Ildikó, A Két Cica Konyhája nevű blog írójának két mákos receptjét közölték az ünnepre. Nagyon szeretem a mákot, ezért mindkettőt kipróbáltam, egyik jobb, mint a másik. Ez a mostani egy olyan torta, aminek a tésztájában mák, túró és citrom van, mindhárom íz nagyon jól érződik benne, egymással harmonizálva. A túrótól jó szaftos, akár magában is lehetne enni. Eredetileg kettőbe kellett volna elvágni, és megtölteni egy túrós-mascarponés töltelékkel, de én hirtelen felindulásból háromba vágtam, hogy vékonyak legyenek a lapok, és kentem közé még egy réteg lekvárt. A tetejét lehet egyszerűen porcukorral megszórni, vagy a 25 dekás mascarpone maradékával lekenni. Mindkettő finom.
Hozzávalók:
a tortalaphoz:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 4 EK darált mák
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 12 dkg túró
- 4 tojás
- 0,8 dl tej
- 25 dkg liszt
- fél csomag (6 g) sütőpor
- 13 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
- 15 dkg mascarpone
- 1 EK méz
A vajat habosra keverem a porcukorral. Hozzáadom a mákot, a citomhéjat és a citromlevet, a túrót, a tojások sárgáját, majd a tejet, és alaposan összekeverem. A sütőporos lisztet beleszitálom. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és óvatosan azt is beleforgatom. 26 centis tortaformában 180 fokon kb. 40 percig sütöm.
A krémhez az összes hozzávalót krémesre kikeverem. A tésztalapot
a) kettévágom, megkenem a túrókrémmel, és a tetejét megszórom porcukorral.
b) háromba vágom, az alsó lapot megkenem lekvárral (én most epres-rebarbarásat választottam, ezek igazi tavaszi ízek), ráteszem a második lapot, arra rákenem a túrókrémet, végül a legfelső lapot, és a tetejét megszórom porcukorral.
c) ugyanaz, mint a b) annyi különbséggel, hogy a dobozban a maradék 10 dkg mascarponét kikeverem 1 EK mézzel, és ezzel kenem meg a tortát. A tetejét eprekkel díszítem.
A verseny még javában tart, az eredményt nem tudjuk, de én nagyon szurkolok neki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése