Enni Cake keresője

2014. május 10., szombat

Túrós máktorta eperrel (Saunders-torta)

Elkészült az idei Eurovíziós szurkolói tortám. Eredetileg egy sima máktortának indult, amiből Apósomnak vágtam le egy nagyobb darabot, hogy a kórházban legyen mit eszegetnie a kakaó mellé. Aztán a maradékot kicsit kidíszítettem ma estére, hogy legyen mit nassolni dalhallgatás közben.

Az eredeti receptet az egyik Metropol újságban láttam még húsvét előtt: Bezselics Ildikó, A Két Cica Konyhája nevű blog írójának két mákos receptjét közölték az ünnepre. Nagyon szeretem a mákot, ezért mindkettőt kipróbáltam, egyik jobb, mint a másik. Ez a mostani egy olyan torta, aminek a tésztájában mák, túró és citrom van, mindhárom íz nagyon jól érződik benne, egymással harmonizálva. A túrótól jó szaftos, akár magában is lehetne enni. Eredetileg kettőbe kellett volna elvágni, és megtölteni egy túrós-mascarponés töltelékkel, de én hirtelen felindulásból háromba vágtam, hogy vékonyak legyenek a lapok, és kentem közé még egy réteg lekvárt. A tetejét lehet egyszerűen porcukorral megszórni, vagy a 25 dekás mascarpone maradékával lekenni. Mindkettő finom.


Hozzávalók:

a tortalaphoz:
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 4 EK darált mák
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 12 dkg túró
  • 4 tojás
  • 0,8 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • fél csomag (6 g) sütőpor
a töltelékhez:
  • 13 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • pár csepp citromlé
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 EK méz
A vajat habosra keverem a porcukorral. Hozzáadom a mákot, a citomhéjat és a citromlevet, a túrót, a tojások sárgáját, majd a tejet, és alaposan összekeverem. A sütőporos lisztet beleszitálom. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és óvatosan azt is beleforgatom.  26 centis tortaformában 180 fokon kb. 40 percig sütöm.

A krémhez az összes hozzávalót krémesre kikeverem. A tésztalapot

a) kettévágom, megkenem a túrókrémmel, és a tetejét megszórom porcukorral.


b) háromba vágom, az alsó lapot megkenem lekvárral (én most epres-rebarbarásat választottam, ezek igazi tavaszi ízek), ráteszem a második lapot, arra rákenem a túrókrémet, végül a legfelső lapot, és a tetejét megszórom porcukorral.



c) ugyanaz, mint a b) annyi különbséggel, hogy a dobozban a maradék 10 dkg mascarponét kikeverem 1 EK mézzel, és ezzel kenem meg a tortát. A tetejét eprekkel díszítem.




A verseny még javában tart, az eredményt nem tudjuk, de én nagyon szurkolok neki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése