Az eredeti receptet a Sweet Dreams magazin téli számában olvastam: egy citromos-tejfölös pohárkrémről volt szó, amit még télen ki akartam próbálni. Csak azután elmaradt, és most volt itthon egy kevés eperpürém, így kicsit átírtam a receptet, egy tavaszi változatra. Hogy valami ropogós is legyen benne, tettem közé két réteg kekszet is, ez kicsit megpuhult állás közben, és nagyon jót tett a receptnek. Összességében elég sokat elpiszmogtam vele, de a végeredményt kóstolva már egyáltalán nem bántam, és aki akarja, egyszerűsítheti is a krémeket, hogy nem tesz bele olyan sokfélét, csak egyet-kettőt, és azt váltogatja.
Hozzávalók:
citromkrém:
- 150 ml frissen facsart citromlé
- 125 g cukor
- 20 g étkezési keményítő
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 75 g vaj
- 200 g tejföl
- 100 joghurt
- 150 g tejszín
- kb. 150 g eper, botmixerrel összeturmixolva
- 1 lap zselatin
- 100 g joghurt
- csokis keksz
A citromlevet a cukorral felmelegítem, és addig főzöm, amíg a cukor elolvad benne. A keményítőt 2 EK vízzel, a tojással és a tojássárgákkal összekeverem. A forró citromlevet nagyon lassan, folyamatosan kevergetve a tojásokhoz öntöm, majd a tűzre visszatéve továbbra is kevergetve besűrítem. Leveszem a tűzről és apró darabokban beledobom a vajat, mindig alaposan elkeverve egy-egy darab után. Kicsit kihűtöm a citromkémet, addig elkészítem a tejfölös krémet.
A tejfölt a joghurttal és a cukorral kikeverem. A tejszínt felverem, és ezt is beleforgatom. Megfelezem, és a az egyik feléhez hozzáadom az eperpürét. A zselatinlapot hideg vízbe beáztatom, majd kb. 5 perc múlva kinyomkodom, mikróban néhány mp alatt felolvasztom, és az epres krémhez keverem.
Ezután elkezdhetem a poharakat megtölteni. Legalulra teszek kevés összetört kekszet. Nekem most a Detki állatos kakaós keksze volt itthon, ebből tettem bele 5-5 darabot, és mivel nagyon kicsik az állatok, ezt a kekszet nem nem kellett darabolni. Erre jön egy réteg citromkrém, ez kicsit sűrűbb állagú, ezért viszonylag nehezebb adagolni. A tetejére megy egy réteg fehér (tejfölös) krém, majd az epres. Utána kicsit várok, esetleg rövid időre hűtőbe is lehet tenni, hogy dermedjenek a rétegek. És újra kezdem a rétegzést, először a sárga, majd a fehér, végül a rózsaszín. Ismét ajánlom, hogy tegyük kicsit hűtőbe. Nekem ezen a ponton elfogyott a fehér és az epres krémem, maradt viszont citromos, amit hirtelen felindulásból összekevertem a dobozban maradt kb. 100-130 g natúr joghurttal, és így egy lágyabb állagú, de ugyanolyan finom, savanykás krémet kaptam. Mielőtt ezt is rátettem volna, megszórtam újabb 5-5 darab csokis keksszel, és erre jött a maradék joghurtos citromkrém. Kicsit ismét hűtőbe tettem, és pár perc múlva ráöntöttem az utolsó réteget, 1-2 szem összeturmixolt epret. Ha valakinek elfogy közben, az sem baj, nekem sem jutott már mindegyikre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése