Enni Cake keresője

2014. május 1., csütörtök

Epres-citromos pohárkrém

Az eredeti receptet a Sweet Dreams magazin téli számában olvastam: egy  citromos-tejfölös pohárkrémről volt szó, amit még télen ki akartam próbálni. Csak azután elmaradt, és most volt itthon egy kevés eperpürém, így kicsit átírtam a receptet, egy tavaszi változatra. Hogy valami ropogós is legyen benne, tettem közé két réteg kekszet is, ez kicsit megpuhult állás közben, és nagyon jót tett a receptnek. Összességében elég sokat elpiszmogtam vele, de a végeredményt kóstolva már egyáltalán nem bántam, és aki akarja, egyszerűsítheti is a krémeket, hogy nem tesz bele olyan sokfélét, csak egyet-kettőt, és azt váltogatja.


Hozzávalók:

citromkrém:
  • 150 ml frissen facsart citromlé
  • 125 g cukor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 75 g vaj
tejfölös krém:
  • 200 g tejföl
  • 100  joghurt
  • 150 g tejszín
ezen kívül:
  • kb. 150 g eper, botmixerrel összeturmixolva
  • 1 lap zselatin
  • 100 g joghurt
  • csokis keksz
A citromlevet a cukorral felmelegítem, és addig főzöm, amíg a cukor elolvad benne. A keményítőt 2 EK vízzel, a tojással és a tojássárgákkal összekeverem.  A forró citromlevet nagyon lassan, folyamatosan kevergetve a tojásokhoz öntöm, majd a tűzre visszatéve továbbra is kevergetve besűrítem. Leveszem a tűzről és apró darabokban beledobom a vajat, mindig alaposan elkeverve egy-egy darab után. Kicsit kihűtöm a citromkémet, addig elkészítem a tejfölös krémet.

A tejfölt a joghurttal és a cukorral kikeverem. A tejszínt felverem, és ezt is beleforgatom. Megfelezem, és a az egyik feléhez hozzáadom az eperpürét. A zselatinlapot hideg vízbe beáztatom, majd kb. 5 perc múlva kinyomkodom, mikróban néhány mp alatt felolvasztom, és az epres krémhez keverem.
Ezután elkezdhetem a poharakat megtölteni. Legalulra teszek kevés összetört kekszet. Nekem most a Detki állatos kakaós keksze volt itthon, ebből tettem bele 5-5 darabot, és mivel nagyon kicsik az állatok, ezt a kekszet nem nem kellett darabolni. Erre jön egy réteg citromkrém, ez kicsit sűrűbb állagú, ezért viszonylag nehezebb adagolni. A tetejére megy egy réteg fehér (tejfölös) krém, majd az epres. Utána kicsit várok, esetleg rövid időre hűtőbe is lehet tenni, hogy dermedjenek a rétegek. És újra kezdem a rétegzést, először a sárga, majd a fehér, végül a rózsaszín. Ismét ajánlom, hogy tegyük kicsit hűtőbe. Nekem ezen a ponton elfogyott a fehér és az epres krémem, maradt viszont citromos, amit hirtelen felindulásból összekevertem a dobozban maradt kb. 100-130 g natúr joghurttal, és így egy lágyabb állagú, de ugyanolyan finom, savanykás krémet kaptam. Mielőtt ezt is rátettem volna, megszórtam újabb 5-5 darab csokis keksszel, és erre jött a maradék joghurtos citromkrém. Kicsit ismét hűtőbe tettem, és pár perc múlva ráöntöttem az utolsó réteget, 1-2 szem összeturmixolt epret. Ha valakinek elfogy közben, az sem baj, nekem sem jutott már mindegyikre.
Tálalás előtt még megszórom kevés mandulaforgáccsal, amit előtte porcukorral egy serpenyőben megpirítok, majd miután kicsit karamellizálódott, egy sütőpapírra terítem hűlni, majd ezután kézzel elmorzsolgatom (Kb. 5 dkg mandulaforgácshoz adok 4 dkg porcukrot.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése