Anyukáméknak a héten volt a házassági évfordulójuk. Most nem tortát sütöttem, hanem egy rebarbarás pohárkrémet. Ezzel a recepttel sok éve, még Kanadában találkoztam először, akkor írtam ki az egyik szakácskönyvből, és azóta is sokszor a kezembe került a "Rhubarb fool with ginger". Mindig, amikor megláttam, az április bolondja jutott róla eszembe. Meg az, hogy ki az a bolond, aki ilyen nevet ad egy desszertnek. Aztán kicsit utánaolvastam, hogy ez az egyik legkedveltebb nyári recept Nagy-Britanniában, a régi idők egyik nagy klasszikusa. Úgy olvastam, hogy eredetileg egy francia szó, a foulé, azaz préselni szóból származik, de hogy pontosan miért ez lett a neve, arra nem sikerült rájönnöm (még a Larousse Gasztronómiai lexikonban sem írnak róla). Mindenesetre az angoloknál nagyon közkedvelt. Apró eltérések lehetnek az elkészítésében, de ahogy Rowley Leigh, egy
híres angol séf és gasztronómiai szakíró is megmondta: "az angol
ételekben az a legjobb, hogy az elkészítési módjuk egyszerűen elegáns és
sikerül megtalálni az édes és a savanyú íz közötti ideális egyensúlyt." Azóta megtaláltam az állítólagos ideális rhubarb fool receptjét, legközelebb kipróbálom, és ha az is finom, megosztom veletek.
Ez a változat a legújabb Sweet Dreams-ben jelent meg, a németek elhagyták a névből a "bolond" szót, de ráismertem a receptre, és végre megcsináltam! Karamellkészítéssel indul, azon kell megpárolni a rebarbarát, ami nagyon jót tesz az elkészült krémnek, a gyömbér mellett klasszul érződik benne a karamell íze.
Én most csak fél adagot készítettem belőle, ebből lett az itt látható 3 pohárnyi mennyiség, de nyugodtan meg lehet duplázni a hozzávalókat. Annyit változtattam az eedeti recepten, hogy egy kevés epret is adtam hozzá.
Hozzávalók:
- 2-3 cm friss gyömbér meghámozva, lereszelve
- 25 dkg rebarba, meghámozva, apróra vágva
- 3-4 dkg cukor
- 3 cl almalé (kb. 2 nagy EK)
- 1 EK citromlé
- 2 dl tejszín
- 1 EK vaníliás cukor
- esetleg 3 szem eper (elhagyható)
A cukrot egy serpenyőben karamellizálom, majd ráöntöm az almalevet és a citromlevet. Alacsony lángon picit főzöm. Utána rádobom a rebarbarát és a gyömbért, majd kb. 5 percig főzöm, vagy addig, amíg a rebarbara megpuhul. Leveszem a tűzről, és teljesen kihűtöm.
A tejszínt felverem, közben lassan beleszórom a vaníliás cukrot. A rebarbarakrémmel váltakozva üvegpoharakba szedem. Az egyes rétegek jól el fognak különülni. A legfelső réteghez a maradék tejszínt összekevertem 3 szem összeturmixolt eperrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése