Enni Cake keresője

2014. május 4., vasárnap

Krémes epres szelet

Ezt a süteményt Anyukám pár hete sütötte meg először, és azóta folyamatosan... Ha jól tudom, az egyik Blikk Nők Konyhában jelent meg a recept. Idén úgy néz ki, hogy ez lesz a család aktuális kedvenc epres sütije. (A tavalyi ez volt.) Hivatalos neve: epres tiramisu, de szerintem kevés köze van az eredeti tiramisu-hoz: piskótalapot kell hozzá sütni, a krém alapja pedig egy tojásos főzött krém. Ezekből is látszik, hogy egy kicsit tovább tart az elkészítése, mint az eredeti olasz verziónak. Viszont nagyon tudom ajánlani, mert borzasztó finom és egy szelet nem elég belőle!

A piskóta elkészítésénél elővettem a kamrából (hihi, nincs is kamrám) a féltve őrzött mákolajamat, mivel csak néhány evőkanálnyi mennyiséget kellett hozzá beáldozni. Kíváncsi voltam, érződni fog-e a mák íze. És igen, nagyon! Igaz, hogy jó minőségű, hidegen sajtolt őrségi olajról van szó, nagyon intenzív illatú és ízű, biztosan ezért őrizte meg a zamatát a piskótában is. És itt be kell vallanom, hogy a piskótám most kicsit tömör lett, mert először készítettem ezt a receptet, és  a lisztet és az olajat a habverővel kevertem el benne. Hiába volt a legkisebb fokozaton, rögtön összeesett a tésztám, úgyhogy a cukros tojás felverése után mindenképpen kézzel folytassuk a keverést. Ezenkívül a tejszín sem akart felverődni, így most nekem elég vékonyka lett a krémes réteg, de általában egyforma vastag szokott lenni a tésztával.


Hozzávalók:

a piskótához:
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 4 EK olaj
a krémhez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg zsíros tejföl
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 4 lap zselatin

ezen kívül:
  • kb. 30 dkg eper, szeletelve
  • a szóráshoz kakaópor

Először elkészítem a piskótalapot: a tojásfehérjéket habosra verem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a sárgákat is. Most kivételesen nem tanácsolom, hogy negyed óráig verjük (mint a jól bevált vizes piskótámnál), mert nem az a lényege, hogy minél magasabbra feljöjjön, nem akarjuk elvágni háromba, sőt kettőbe sem. Tehát nem jó, ha nagyon magas a piskóta, inkább vékonyabb réteg legyen. Ezután beleszitálom a lisztet, és végül az olajjal is óvatosan elkeverem. Kivajazott, kilisztezett kb. 20x30 cm méretű sütőedénybe öntöm, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. A formában hagyom kihűlni.

A krémhez felverem a tejszínt a vaníliás cukorral. Egy másik tálban kikeverem a mascarponét a tejföllel, és a tejszínhabbal fellazítom. Egy kis serpenyőben a porcukros tojássárgákat forró vízgőz felett besűrítem. Ez viszonylag gyorsan bekövetkezik, mert a tojássárgán kívül nincs más folyadék benne. Közben a zselatinlapokat beáztatom kb. 5 percre hideg vízbe, majd jól kinyomkodom, és a még forró krémben felolvasztom. Ezután összekeverem a tejszínes mascarponéval, de még meleg legyen, különben a zselatin elkezd megszilárdulni, és nem lesz homogén az állaga. 

A piskótalap tetejére ráöntöm a krém felét. Várok pár percet, hogy kicsit szilárduljon, és csak azután kezdem kirakni eperszeletekkel. Utána leöntöm a maradék krémmel, és mehet is a hűtőbe dermedni. A legjobb egy éjszakán át hűteni. Tálalás előtt meg lehet szórni a tetejét kakaóporral, de akár eperdarabokkal is.

Az anyák-napi levendulámmal, remélem, hamarosan kivirágzik!


Hadd köszöntsem én is az Anyukámat ezzel a tőle tanult édességgel anyák napja alkalmából!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése