Enni Cake keresője

2013. november 17., vasárnap

Sütőtökös brownie

Szeretem a klasszikus recepteket idénygyümölcsökkel kombinálni, ezért is örültem meg, amikor megtaláltam ezt a receptet a Falusi libák nevű blogon. Igaz, van néhány brownie receptem, de néha kipróbálok újabbakat is. Múltkor például Martha Stewart (a főzés amerikai nagyasszonya) naptárában találtam egy halloween-es brownie receptet, After Eight csokikkal ízesítve. Ami nem lett volna baj, mert ízre nem volt rossz, de miután megsült, nem lehetett felvágni, annyira lágy volt a tészta. Aztán miután kihűlt és állt 1-2 napot (mint kiderült, a családom mégsem szereti annyira a mentolos csokit...), olyan kemény lett, mint a kőszikla. Pedig mindent pontosan a recept szerint csináltam. Na ilyenkor mindig megfogadom, hogy legközelebb csak a jól bevált receptet veszem elő. Aztán persze mégis mindig újítok. 

Most is gondolkoztam, hogy ne az én brownie receptemet süssem-e meg (ezt vagy ezt), de végül bíztam a lányokban, mert eddig bármilyen receptjüket kipróbáltam ebből a blogból, az tényleg úgy sikerült, ahogy kellett. És ez most sem volt másképp: pont olyan lett, mint a képen. Nagyon finom, a teteje pereg, és annak ellenére, hogy szerintem ez nem a klasszikus brownie (úgy tudom, hogy az eredetibe nem tesznek tejet), nagyon jó lett az állaga. A fahéjas sütőtök enyhe fűszeressége nagyon jól illik a csoki ízéhez. Biztosan máskor is meg fogom sütni, mert nagyon gyorsan elfogyott. 


Hozzávalók:
  • 150 g vaj
  • 200 g étcsoki
  • 240 g cukor
  • 4 tojás
  • 1 dl tej
  • 150 liszt
  • fél tk sütőpor
  • csipet só
a sütőtökös krémhez:
  • 30 g krémsajt
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 300 g sütőtökpüré (kb. egy fél sütőtök megsült húsa)
  •  fél EK fahéj (nekem kb. 1 tk)
  • negyed EK őrölt gyömbér (nekem kb. negyed tk)
  • 2 EK liszt
A vajat forró vízfürdőn megolvasztom a csokival. Kicsit kihűtöm, majd habverővel belekeverem a cukrot. A tojásokat is egyenként hozzáadom, csak vigyázni kell, nehogy összekapja, ha még meleg, várjunk egy kicsit. Utána beleöntöm a tejet is, végül a sütőporos-sós lisztet. A brownie tésztája kész. Kivajazok és sütőpapírral kibélelek egy 20X30-as tepsit úgy, hogy a sütőpapír szélei kilógjanak (így könnyen ki lehet majd venni). Beleöntöm a csokis tésztát.
A sütőtökös krém hozzávalóit beleteszem egy tálba és habverővel pár perc alatt krémesre keverem. Egy kanállal kis halmokat teszek a csokis tészta tetejére. Ha elfogyott a hely, és már telepöttyöztük a tésztát, akkor a meglévő halmok tetejére tegyünk még belőle.


Villa segítségével kicsit összekeverem a felszínét, hogy márványos legyen.


180 fokon 40 percig sütöm. Teljesen ki kell hűteni, mielőtt nekiállunk felszeletelni. A nagyobb sütőpapír segítségével könnyen át lehet emelni az egész süteményt egy deszkára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése