Múltkor a Pozsonyi úton volt dolgom, és gyalog sétáltam visszafelé a körútig. Elmentem egy zöldségbolt mellett, aminek a kirakatában gyönyörű friss vörösáfonya kacsingatott felém. Muszáj volt bemennem és közelebbről is megnéznem. Mint kiderült, pontosan a felébe került, mint amennyiért a piacon szoktam látni, úgyhogy nincs mese, nem hagyhattam ott őket! Hazafelé azon gondolkodtam, hogy mit készítsek belőle. Végül egy részét lefagyasztottam, hogy majd karácsony tájékán áfonyaszószként szülessen újjá, a többit pedig sütibe tettem. Legelőször muffint szerettem volna sütni belőle. Friss áfonyából eddig nem próbáltam, csak az aszalt változatból, de az nekem egy picit édes. A friss változatnak éppen a fanyarsága az, ami miatt feltétlenül ki akartam próbálni, és ez a fanyar íz nagyon jól passzol a narancs ízéhez. Ezt a receptet az interneten találtam ezen az oldalon, és ahogy a hozzászólásokból kiderült, valóban egy jól bevált recept, mindenki, aki megsütötte, csak dicsérte. Már a nyers tésztát csipegetve tudtam, hogy bomba lesz, és tényleg! Nem száradt ki, puha, omlós, és a színe! A ropogós vörösáfonya darabok élénk piros színűre sültek a sütőben, és néhol kibuggyantak a tésztából. Mivel amerikai a recept, a mennyiségek csészében vannak megadva, egy csésze = 250 ml.
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 3/4 csésze cukor
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 1 csésze vörösáfonya (kb. 10 dkg)
- 1 tojás
- 3/4 csésze frissen facsart narancslé
- 1/4 csésze olaj
- 1 narancs reszelt héja
A lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és sót összekeverem, beleszórom az áfonyát. Egy másik tálban kicsit felverem a tojást, narancslevet, olajat és a narancshéjat. A nedves hozzávalókat hozzáöntöm a száraz hozzávalókhoz, de csak éppen addig keverem, amíg összekeveredik, nem szabad túlkeverni. Muffinsütőformába öntve 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése