Szeretem az olyan ételeket, amikben valami különleges hozzávaló van. A múltkor megláttam ezt a cideres receptet,
és rögtön kedvem támadt kipróbálni. A
cider az egyetlen extra hozzávalója a receptnek, ami egy almából készült szénsavas alkoholos ital és nemrég óta nálunk is kapható. Két ország is a magáénak
vallja, az egyik Nagy-Britannia, a másik Franciaország, és ott egy kicsit
máshogy is írják (cidre). Ez utóbbi Bretagne és Normandia vidékének közkedvelt itala, és
állítólag a franciák törvény által szabályozzák, hogy cukor és almakoncentrátum ne kerüljön bele. Kisebb az alkoholtartalma, és sötétebb is a színe, mint az angol változatnak. A cidre-t lepárolva készül egyébként a finom francia almapálinka, a Calvados.
A sütemény állagáról annyit, hogy kicsit tartottam tőle,
hogy talán száraz lesz, mivel nincs benne krém, sem lekvár,
csak porcukorral van megszórva. Kellemes csalódás volt, hogy a cidertől egészen szaftos, puha lett a belseje, és jót tett
neki a barna cukor is, ettől kicsit karamellás utóízt kapott. Az is tetszett, hogy jól
lehetett érezni minden falatnál a finom almaízt.
- 100 g vaj, szobahőmérsékleten
- 100 g barna cukor
- 2 tojás felvereve
- 100 g finomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 175 ml cider (pl. Strongbow Gold)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése