Enni Cake keresője

2013. november 2., szombat

Cideres-fahéjas sütemény

Szeretem az olyan ételeket, amikben valami  különleges hozzávaló van.  A múltkor megláttam ezt a cideres receptet, és rögtön kedvem támadt kipróbálni.  A cider az egyetlen extra hozzávalója a receptnek, ami egy almából készült szénsavas alkoholos ital és nemrég óta nálunk is kapható. Két ország is a magáénak vallja, az egyik Nagy-Britannia, a másik Franciaország, és ott egy kicsit máshogy is írják (cidre). Ez utóbbi Bretagne és Normandia vidékének közkedvelt itala, és állítólag a franciák törvény által szabályozzák, hogy cukor és almakoncentrátum ne kerüljön bele. Kisebb az alkoholtartalma, és sötétebb is a színe, mint az angol változatnak. A cidre-t lepárolva készül egyébként a finom francia almapálinka, a Calvados.
A sütemény állagáról annyit, hogy kicsit tartottam tőle, hogy talán száraz lesz, mivel nincs benne krém, sem lekvár, csak porcukorral van megszórva. Kellemes csalódás volt, hogy a cidertől egészen szaftos, puha lett a belseje, és jót tett neki a barna cukor is, ettől kicsit karamellás utóízt kapott. Az is tetszett, hogy jól lehetett érezni minden falatnál a finom almaízt.


Hozzávalók:
  • 100 g vaj, szobahőmérsékleten
  • 100 g barna cukor
  • 2 tojás felvereve
  • 100 g finomliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 175 ml cider (pl. Strongbow Gold)
A vajat habosra keverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. A kétféle lisztet összekeverem a fahéjjal, a szódabikarbónával és a sütőporral. Először a felét adom a tojásos vajas keverékhez, összedolgozom, majd beleöntöm a cidert, végül a maradék lisztet. Egy kivajazott 18 cm átmérőjű kerek tortaformába öntöm és 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Ha kihűlt, kiborítom a formából és megszórom a tetejét porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése