Múlt héten eléggé el voltam foglalva, ezért csak most hozom a korábban említett paradicsomkrémleves receptjét. Néhány éve próbáltam ki először, és annak ellenére, hogy nagyon finom, idén valahogy elfeledkeztem róla. Csak most jutott eszembe nyár végén, még épp időben, hogy a finom, magyar paradicsom ilyen illatos, krémes levessé lényegüljön át. Olaszos az ízvilága, és érdekes módon a színe nem élénk vörös, mint általában a paradicsomlevesnek, hanem halvány narancssárga - ennek egyik oka valószínűleg az az egy darab sárgarépa, ami bele van főzve. A legnagyobb siker az volt, hogy a férjem is jó étvággyal megette, holott ő minden más paradicsomlevestől irtózik. Hát akkor hajrá, amíg még tart a paradicsomszezon! (Eredeti recept: Nők Lapja Konyha, 2010. szeptemberi szám)
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 közepes répa, karikázva
- 1 kg friss paradicsom, lehéjazva és felkockázva
- kb. 10-15 levél bazsalikom, összetépkedve vagy apróra vágva
- 6 dl húsleves
- 1 dl tejszín
Kevés olívaolajon megpárolom a hagymát, sózom, majd a fokhagymát is beleteszem. Pár perc múlva a répát is hozzáadom és együtt párolom. Ezután a paradicsomot és a bazsalikomot is beledobom és felöntöm a húslevessel. Addig főzöm, amíg a répa megpuhul benne, ekkor összeturmixolom, ha lehet, akkor turmixgéppel, mert ettől lesz teljesen sima és selymes. Végül a tejszínnel sűrítem.
Bármilyen levesbetéttel lehet kínálni, de én múltkor a fokhagymás-parmezános ízesítésű mini Bake Rolls karikákat próbáltam hozzá, és nagyon jó volt együtt. Ugyanebből létezik paradicsomos-olívás-oregánós is, ezt fogom legközelebb kipróbálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése