Ez egy szenzációs torta. Szerintem a szezon legjobbja. Egy német mestercukrász hölgy, Beate Wöllstein receptje a Sweet Dreams Magazinból. Tipikus őszi desszert (szilvás), van benne csoki (igaz, hogy "csak" fehér), ja, nem, a tésztájában van igazi barna csoki is. Egyetlen hibája, hogy kicsit hosszadalmasabb az elkészítése, mint általában egy tortának, de ez senkit ne tántorítson el attól, hogy kipróbálja. Egyszerűen mesés az ízélmény, ha beleharapunk. Ez a jelenlegi kedvencem, pedig nem vagyok édesszájú.
A házassági évfordulónkra (11.) készítettem drága kis férjemnek ajándékba. Gondolkodtam, hogy beburkoljam-e fehér színűre (maradt még egy kis fondant az esküvői torta után), de végül úgy döntöttem, hogy nem teszem, az íz győzött a látvánnyal szemben. Ugyan azt szebben ki tudtam volna díszíteni, de a család egyik fele nem rajong a fondantért, másrészről pedig akkor nem tudtam volna málnával és eperrel kirakni a tetejét, amit most vettem a piacon (érdekes módon nem sokkal volt drágább, mint amikor szezonja van). Nagyon szeretek gyümölccsel díszíteni, mert ez beleharapva is a valódi gyümölcs élményét nyújtja. Annyi műanyagot meg színezéket megeszik az ember élete során, ha nem muszáj, ezt ne fokozzuk.
szilvás-csokis tortalap:
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 70 g cukor
- 3 tojás
- 60 g étcsoki (lehetőleg 72 %-os)
- 100 g szilvalekvár
- 125 g liszt
- 15 g cukrozatlan kakaópor
- 10 g sütőpor
- 50 g őrölt mogyoró (esetleg dió)
- csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- csipet őrölt szerecsendió
- 150 g szilva, apró kockákra vágva
- 40 g cukor
- 1 tk vaj
- 35 g citromlé
- 400 g szilva
- 2 lap zselatin
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1 tk vanília aroma
- 150 g fehér csoki
- 2 cl szilvapálinka
- 3 dl tejszín
- 200 g növényi tejszín (Hulala) (itt zárójelben megjegyzem, hogy az eredeti recept Creme Double-t, vagyis 42 %-os zsírtartalmú tejszínt írt elő, de azt nálunk nem lehet kapni. Ezért használtam Hulalát, mert fontos, hogy minél jobban felverődjön a tejszín, ez biztosan megáll.)
- 150 g szilvalekvár
- gyümölcs
A kompóthoz a szilvát apróra vágom. A cukrot egy serpenyőben karamellizálom, beleteszem a vajat, a citromlevet és 30 ml vizet, addig kevergetem, amíg újra folyékony nem lesz. Ekkor beleteszem a szilvát és kb. 5 percig párolom. Fontos, hogy ne főjön szét, hanem darabos maradjon a párolás után is. Egy szűrőn át leszűröm, és a levét megtartom, mert ebből 25 g lére szükség lesz majd a krém készítésénél, ezt akár most is ki lehet mérni.
A krémhez először is a fehér csokit vízgőz felett felolvasztom és valamennyire kihűtöm, hogy ne kapja össze majd a tojást. Ezután beáztatom a zselatinlapokat. A tojásokat a vaníliával együtt habosra felverem, és belekeverem a fehér csokit. A zselatint néhány mp-re beteszem a mikróba, hogy feloldódjon, majd beleöntöm a szilvapálinkát és a karamellizált szilva levéből a félretett 25 g-ot. A tojásos csokis masszába keverem, amíg homogén nem lesz a krém. A tejszínt felverem, és azt is beleforgatom. A krém elkészült, már csak össze kell állítani a tortát. Ez is jó móka lesz!
A tortalapot háromba elvágom. Mivel nagyobb formában sült, nem lett olyan magas, mint az eredeti, de aki ügyes, el tudja vágni kétszer. A legalsó lap köré beteszek egy állítható kerek tortagyűrűt (vagy a kapcsos tortaforma karimáját), az a lényeg, hogy pontosan kell köréilleszteni, hogy a krém ne tudjon kifolyni a lap és a karima között.
Kb. 100 g fehér csokis krémet rákenek, erre jön a karamellizált szilva fele, amit "elpotyogtatok" a krém tetején,
erre pedig ismét fehér csokis krém, de most kicsi több: 150 g. Ráteszem a második tortalapot, és megismétlem az előzőben leírtakat: 100 g krém, a maradék szilva, és (ha marad) ismét 150 g krém. Én előtte nagyjából lemértem, és pont kijött ez a mennyiség, de nem tragédia, ha valakinek kicsit kevesebb lesz, az a lényeg, hogy maradjon valamennyi a második lapra is. Végül feltesszük rá a harmadik lapot is.
A tetejét ismét nagyon finom krémmel díszítjük: a Hulalát felverem és belekeverem a szilvalekvárt. Nemcsak belekeverem, hanem ízesítem is ezzel. Ez egy pofonegyszerű krém, de ettől a sötét szilvalekvártól olyan ízt kap a semleges ízű növényi tejszín, hogy az ember legszívesebben rögtön befalná az egészet! De nem, mert kell a torta tetejére. (Én tettem el idén is szilvalekvárt, na nem azt a két napig kevergetős, fekete színű fajtát, csak azt a pár percig főzős, üvegbeöntős, fejjel lefelé fordítósat, mivel nem szeretem kifőzni a szép színt a lekvárokból. Így gyönyörű, élénk színű maradt az eper, a barack és a szilva is, ami nagyon finom pl. kenyérre kenve, de ebbe a süteménybe valahogy nem elég intenzív az íze. A Lidl-ben lehet kapni sötét, majdnem fekete szilvalekvárt, ami nagyon jó ehhez a krémhez.) A tetejét lehet szilvával, fehér csokiforgáccsal vagy tejszínhabbal díszíteni. Én mondjuk most a málnát választottam, ami nem egy tipikus őszi gyümölcs, viszont piros, ami a szerelem színe.
És így néz ki belülről |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése