Enni Cake keresője

2014. november 25., kedd

Fűszeres sütőtökös torta mascarponés csipkebogyókrémmel és karamellöntettel

Szeretem az őszt. Amikor egyre hűvösebbre fordul az idő, és egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, inkább behúzódunk a meleg lakásba. Még az esőt is szeretem, persze inkább bentről vagy egy járműből nézegetve, hogy csúsznak lefelé a vízcseppek a párás ablakon. Az ősznek is megvannak a finom gyümölcsei, zöldségei és ilyenkor folyamatosan veszem a sütőtököt. Minden héten főzök sütőtökkrémlevest, sütök belőle muffint, vagy mint legutóbb, tortát. Idén az őszi Sweet Dreams magazin tele volt jobbnál jobb sütőtökös édességekkel, pl. muffin, creme bullée, fánk, és ott láttam meg ezt a tortát is. Puha, krémes állaga rögtön felhívta magára a figyelmemet. Csipkebogyót nem írt hozzá, de nemrég tettem el az idei csipkebogyólekvár adagot, és maradt egy kevéske a lábos alján, gyorsan beépítettem a krémbe, így nem fehér lett a színe, hanem narancssárga.
Amikor elkészült, és a kóstolásra került sor, kisfiam kérdezte, hogy milyen ízű. Mivel nem valószínű, hogy szívesen enne sütőtökös tortát (már ismerem...), azt mondtam neki, hogy mézeskalácsos. Arca felragyogott és már tolta is magába jóízűen. Férjem, miután egy emberes adagot elfogyasztott, megjegyezte: "Ahhoz képest, hogy nem szeretem a mézeskalácsot, nem is volt olyan rossz...!" Halkan felvilágosítottam, hogy végül is ez nem mézeskalácsos, hanem sütőtökös. De nevezzük bárhogyan, a lényeg, hogy a sütőtöktől egészen puha marad a tésztája és dobnak rajta a karácsonyi fűszerek is. Csak vigyázni kell, hogy kinek melyik hozzávalót hangsúlyozzuk!


Hozzávalók:

tészta
  • 360 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk nátron (vagy szódabikarbóna)
  • 1 tk só
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 220 g fehér cukor
  • 220 g barna cukor
  • 250 g puha vaj
  • 4 nagy tojás
  • 300 g tökpüré
  • 1 tk vaníliás cukor
krém
  • 150 g fehér csoki
  • 300 g natúr krémsajt
  • 50 g puha vaj
  • kevés csipkebogyólekvár
 karamellszósz
  • 50 g cukor
  • 120 g tejszín
  • 1 tk vaníliás cukor
A lisztet, sütőport, a nátront, a sót és a fűszereket összekeverem. Mindkét cukrot a vajjal habosra keverem. A tojásokat egyenként beleütöm. A sütőtökpürét a vaníliás cukorral együtt szintén hozzáadom. Végül a lisztkeveréket is beleszitálom. A tésztát kettéosztom és két részletben egy 22 cm átmérőjű tortaformában 30-35 perc alatt megsütöm. 

A fehér csokit apróra vágom és megolvasztom. A krémsajtot kicsit felhabosítom, és a fehér csokit a puha vajjal és a lekvárral együtt hozzákeverem. Lehűtöm. A tortalapokat kettévágom, a krémmel megtöltöm. A tetejét és az oldalát is bekenem. 
A cukrot karamellizálom, hozzáöntöm a tejszínt és a vaníliás cukrot, kicsit forralom és besűrítem. A tortát ezzel leöntve kínálom.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése