Ausztria legzöldebb tartománya Steiermark. Megtalálhatók itt alpesi legelők, hegyi tavak, natúrparkok, termálfürdők, vízesések. A mondás szerint ez "Ausztria zöld szíve", mivel itt a legnagyobb az erdő aránya (61 %). Akárhányszor látom, nem tudok vele betelni. Csak nézem, nézem a hegyeket, a zöld füvet, szívom be a tiszta alpesi levegőt és valami mérhetetlen nyugalom száll meg. Fantasztikus érzés! Mintha hazaérnék...
Tartományi székhelye Graz, melynek hangulatos, gyönyörűen karbantartott óvárosa az UNESCO-világörökség része. Jól megfér itt egymás mellett a régi és az új, ennek bizonyítéka, hogy megkapta az "UNESCO dizájn városa" címet is, amiből összesen 10 van a világon. Minden év augusztus 15. körül tartják a "Hosszú asztal" nevű rendezvényt, amikor megterítenek egy óriási
asztalt Graz központjában, ahol a grazi szakácsok és éttermek 700
vendéget várnak kulináris csemegékkel. A régió specialitásai az alma, a bor, az alpesi ökörhús, a weizi bárány és a sütőtök, amit Stájerország "fekete aranyának" neveznek. Ősszel egymást érik a különböző fesztiválok, ahol minden a sütőtök körül forog. Számtalan ínycsiklandó étel receptjét olvastam, és elsősorban azon lepődtem meg, hogy milyen sok desszertet készítenek belőle.
Magyarországon is egyre több helyen rendeznek tökfesztivált, voltam is néhányon, ahol érdekes ételekkel lehet találkozni, (pl. Szőlőskislakon a "tökcsi", azaz tökös tócsni), de nálunk kevésbé jellemző a tökös desszert-vonal. Tökmagolajos édességet pedig egyáltalán nem kóstoltam egészen addig, amíg a közelmúltban Ausztriában meg nem álltunk az egyik benzinkútnál. Ki voltak téve különböző stájer specialitások, tökmagok és olajok, amit kifelé menet végignézegettem... Megakadt a szemem egy szelet csokin, amire az volt ráírva: "Kür-biss". Ez egy aranyos szójáték: a "Kürbis" tököt, míg a "Biss" harapást jelent. Marcipános-tökmagos ízesítésű volt a csoki, és nagyon finom! Pillanatok alatt elfogyott, és ekkor jöttem rá, mennyire finom a tökmag édességként is. Kapóra jött, hogy az egyik osztrák üzletlánc újságjában találtam egy tökmagolajos tiramisu receptet. Gyönyörű halványzöld volt a krém, mintha pisztácia lett volna benne, és a teteje tökmaggal volt megszórva. Ahogy hazaértünk, ki is próbáltam. Kicsit féltem, mert a férjem inkább a hagyományos, kávés tiramisuhoz szokott, de nem okozott ez sem csalódást: a gyönyörű halványzöld szín ellenére a tökmagolaj íze nem volt túl erőszakos, de adott neki egy különleges ízt. A recept állítólag 10 adagnyi. Hát, nálunk két nap alatt elfogyott, pedig főleg csak a férjem ette. Nem kicsit ízlett neki... (Recept: ADEG "Land & Leut" magazin)
Hozzávalók:
- 250 ml kávé
- 150 ml tej
- 1 EK cukor
- 8 cl rum
- kb. 30 db babapiskóta
- 500 ml tejszín
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 40 g tökmagolaj
- néhány EK kakaópor
- a tetejére tökmag
A tejszínt felverem és a mascarponéval, porcukorral és tökmagolajjal összekeverem. A babapiskótát a tejjel, cukorral és rummal kikevert kávéba mártogatom, és leteszek egy réteget egy üvegedény alján. A krém felét eloszlatom a tetején. Megszórom kakaóporral, majd ismét egy sor kávés babapiskóta következik, arra egy réteg krém, és a tetejére ismét kakaószórás. Néhány órára hűtőbe teszem. Tálaláskor megszórom a tetejét pirított tökmaggal. (Eredetileg a krémbe is kellett volna keverni tökmagot, de én nem tettem, mert állás közben megpuhul és a puha tökmag nem annyira finom.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése