Ez a recept annak köszönhető, hogy a múltkori almás csigából megmaradt egy adag töltelék. Ugyanis az 1 kiló liszt, 2 kocka élesztős tésztát túl nagy mennyiségnek találtam, és csak a felét kevertem be, így a töltelékből is kb. a fele megmaradt. Először arra gondoltam, sütök egy másik adagot, és most az áfonya helyett csokidarabokkal fogom megszórni. De aztán eszembe jutott, hogy van még egy üveg bontatlan homoktövis lekvárom, még nyáron vettem az egyik kézműves vásáron, és jobb napokra tartogattam, hogy majd valami finom tortában végezze. A fűszeres almaíz szerintem kiválóan megy a homoktövis savanyú ízéhez (direkt a cukor nélküli, natúr változatot vettem). Valójában nem annyira vészes, nem húzza össze a szájat, hanem kellemesen savanyú. Mivel ezt az almakompótot vaníliás pudingporral kellett sűríteni, rögtön eszembe jutott az arácsi baracktortám, amit már egy csomó gyümölccsel kipróbáltam, kivéve az almát, éppen azért, mert úgy gondoltam, hogy kicsit jellegtelen lesz az íze. Így viszont, a fűszeres almaborral és a homoktövislekvárral egy karakteresebb tortát tudok készíteni. Hasonlóan az arácsihoz, most is vizes-olajos piskótát sütöttem hozzá, majd kettévágtam és megkentem a lekvárral. Ezután rátettem a maradék almakompótot, a tetejére pedig felvert tejszínhab került, porcukorral és egy kis Calvados-szal ízesítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése