Enni Cake keresője

2014. október 3., péntek

Maláj "lépesméz" torta

Erről a sütiről azt kell tudni, hogy Amerikában mostanában nagyon népszerű (az interneten "indonéz lépesméz torta" címszó alatt találtam meg), de nincs benne egy gramm méz sem. Nevét onnan kapta, hogy küllemében hasonlít a lépesmézre, ezeket az apró "lyukakat" a szódabikarbóna okozza, miközben dolgozik a tésztában. Nekem az tetszett benne, hogy kellemes karamellás utóíze van, és ez nem véletlen, mivel egy karamell alappal kell indítani az elkészítést. Azt ajánlották, hogy jénai formában süssük, mert annyira lágy és folyékony a tésztája, hogy a kapcsos tortaformából kifolyik. Nekem nincs itthon pont akkora jénai vagy kerámia formám, amit a recept előírt (20 centi átmérőjű és 8 cm magas), így egész egyszerűen fogtam egy sütőpapírt és kibéleltem bele a 22 cm-es kapcsos tortaformámat úgy, hogy maradjon pereme. Gondoltam, hogy a biztonság kedvéért aláteszek egy nagy tepsit, hogy ha kell, abba tudjon csöpögni, de a végén elfelejtettem, viszont nem is volt rá szükség: semmi sem folyt ki, a sütőpapír megtartotta. Valóban úgy nézett ki, mint ahogy a képeken.  (Recept: Stahl Magazin: Csupa csoki különszám)


Hozzávalók:
  • 21 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 8 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 1 tubus sűrített tej (kb. 17 dkg)
  • 15 dkg liszt
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
Először elkészítem a karamellt: a cukrot aranybarnára olvasztom (ilyenkor nem szabad kevergetni, hagyni kell, hogy magától olvadjon el a cukor, maximum a serpenyőt szabad forgatni körbe-körbe a nyelénél fogja, hogy mindenhol felolvadjon a cukor). Utána lehúzom a tűzről, és beleteszem a vajat és a vizet. Visszateszem a tűzhelyre és közepes lángon, kevergetve összeolvasztom. Kicsit lehűtöm.

A tojásokat robotgéppel jó habosra felverem egy tálban, majd beledolgozom a langyosra hűlt karamellt és a sűrített tejet is. A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és a sót elkeverem, és ezt is a többihez adom. Egy híg tésztát fogok így kapni, amit a sütőpapírral kibélelt 20 cm-es tortaformába öntök,


és 175 fokon kb. 50 percig percig sütöm. Ha kihűlt, a sütőpapír segítségével kiemelem.



Csokiszósszal kínáltam, és ez valami fantasztikus lett: csak fel kell forralni 2 dl tejszínt, beleolvasztani 10 dkg apróra tört étcsokit, és hozzáönteni fél dl rumot. Én hagytam egy kicsit tovább főni, hogy besűrűsödjön, kb. 5 percig, közben kevergettem. Amikor kihűlt, teljesen selymes és krémes lett! A hűtőbe téve megdermed, olyan lesz az állaga, mint egy kanalazható csokikrém, viszont a krémessége megmarad. Máskor is fogok ilyet készíteni, pl. fagyihoz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése