Eredetileg másik desszertet akartam vasárnap ebéd utánra készíteni, de rábukkantam erre a receptre, ami sokkal egyszerűbb, és különben is múltkor felbontottam egy üveg dédelgetve őrzött homoktövis lekvárt, ami ehhez a recepthez is kell. A kompótot akár előre meg lehet főzni, mert hidegen kínáljuk hozzá.
A sütike tulajdonképpen egy muffin, gyorsan bekeverhető és megsüthető. 25 perc sütést írt elő a recept, én a muffinokat is tovább szoktam sütni, úgyhogy megemeltem az időt 10 perccel. Mikor elkezdtem tálalni, kicsit megijedtem, hogy túl lett sütve és kiszáradt, de amikor megkóstoltam az első falatot, meggyőzött, hogy nem. Talán a képen is látszik, hogy belül szaftos maradt. (Recept: Sweet Dreams)
Hozzávalók:
- 3 kicsi alma
- 150 ml almalé
- 3 EK homoktövis lekvár
- 2 EK Calvados (elhagyható)
- 100 g vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 75 g (barna) cukor
- 125 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tojás
- 50 ml író (vagy tej)
Az almát meghámozom, kimagozom, apróra vágom. Az almalével pár percig főzöm, majd belekeverem a homoktövis lekvárt (ha a lekvár natúr, vagyis cukor nélkül készült, akkor 1 tk mézzel édesítem). Ha van otthon, Calvados-szal ízesíthetjük. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
A sütihez a vajat megolvasztom. A citromhéjat, fahéjat, cukrot, lisztet és sütőport összekeverem. A tojásokat, az írót a vajjal együtt hozzáadom. Nem kell túl sokáig keverni, csak hogy összekeveredjen. Süthető felfújtformákat kivajazok (nekem 5 adag lett), és szétosztom bennük a tésztát. 180 fokon kb. 35 percig sütöm. Ha kihűltek, késsel óvatosan körbevágom a formát és kipottyantom belőle a sütiket.
Az elkészült tortácskákat az almaszósszal kínálom. Ha van otthon, tejszínhabot is lehet a tetejére fújni (nekem most nem volt). A gyerekeim - természetesen- almaszósz nélkül ették (nem tudják, mi a jó...), nekik kevés juharszirupot öntöttem a tetejére, hogy ízesebb legyen, azzal is finom volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése