Van Balatonlellén a Fortuna udvarban egy könyvárus, aki minden nyáron felállítja a sátrát. Mindenféle olvasnivalót árul nagyon korrekt áron, emellett naptárakat is, amikből ugye fél év már eltelt. Éppen ezért nagyon olcsón, 100-200 Ft-ért hozzá lehet jutni a legszebb német természetfotós, állatos, receptes, stb. kalendáriumokhoz, amik közül előszeretettel választok minden évben jó pár darabot, hogy különböző helyekre kitegyem a lakásban. (Kedvenc foglalatosságom, amikor elkezdődik egy hónap, és áthajthatom a naptárakat: vajon milyen új képet rejt a következő lap? Kicsit gyerekes, tudom, de ez mindig az én feladatom.)
Idén kertes naptárat is vettem, mert amellett, hogy szép virágok és kertek voltak benne, azt írták, hogy recepteket is tartalmaz. Az október hónapra almafákat tettek, a másik oldalon egy nagyon guszta almás kelt csiga receptjével. Meg is sütöttem két apró változtatással: az egyik, hogy elfelejtettem venni almás cidert, ami a töltelékbe kellett volna. Volt itthon viszont IKEÁ-s fűszeres almabor, a GLÖGG APPLE (alkoholmentes), amit még tavaly vettem, de jól eldugtam, hogy majd egy alkalmas időpontban megiszogassuk a gyerekekkel, aztán persze jól meg is feledkeztem róla. Idén újra megláttam az IKEÁ-ban, gyorsan megkerestem, megkóstoltuk, és jelentem: igazi előkarácsonyi ízbomba, ebben a csúnya őszi időben, amit a következő napokra jósolnak nekünk, nagyon lélekmelengető ilyen forró italokat iszogatni. Mivel nincs benne alkohol, fűszer viszont igen, a gyerekeknek kitűnő alternatíva a forralt bor helyett. (Már ha nem isszuk meg előlük, mert nekem nagy önuralom kellett hozzá...) Szóval ezt öntöttem hozzá a cider helyett, és sokkal jobban jártam, mert ebben több az íz.
A másik apró csavar a receptben, hogy szerettem volna az alma kicsit semlegesebb ízét valamivel feldobni, ezért szórtam bele aszalt áfonyát. De a csokifüggők ezt helyettesíthetik csokicseppel is.
Hozzávalók:
- 200 ml tej
- 1 kocka élesztő (50 g)
- 500 g liszt
- 80-100 g cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 100 g vaj
- 60 dkg alma, hámozva és apró kockákra vágva
- fél citrom leve
- 80 ml cider vagy almalé
- fél zacskó vaníliás pudingpor (20 g)
- 50 g aszalt vörösáfonya
- 1 EK barna cukor
- 1 EK fehér cukor
a hosszabbik oldalától feltekerem és felvagdosom. A csigákat egy sütőpapírra teszem és még kb. 30 percig kelesztem. A maradék vajat elmorzsolom a csigák tetején, és megszórom a barna cukor és a fehér cukor keverékével.
175 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése