Egy jó kis őszi kuglófrecept. Annyiban tér el a hagyományostól, hogy háromféle színű tésztája van: egy sárga, egy barna és egy narancssárga. Ettől kicsit munkaigényesebb, de sokkal látványosabb. Este 9-kor is bátran neki lehet állni, ahogy én is tettem, főleg, ha előtte kicsit előkészítjük a hozzávalókat: lereszeljük a sütőtököt és megpirítjuk, ledaráljuk a diót. Innentől már csak kevergetni kell. (Recept: Sweet Dreams Magazin)
Hozzávalók:
a sárga/barna tésztához:
- 125 g vaj
- 115 g (barna) cukor
- 2 tojás
- csipet só
- 250 g liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 100 ml tej
- 3 EK kakaópor (cukrozatlan)
- 80 g dió vagy mogyoró
- 150 g sütőtök (nyersen)
- 125 g vaj
- 50 g barna cukor
- csipet só
- 1 tk fahéj
- 50 g méz vagy juharszirup
- 2 tojás
- 150 g liszt
- 1 tk sütőpor
A tésztához a vajat a cukorral habosra keverem. A tojásokat is beleütöm. A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverve fokozatosan hozzáadom, és kb. 75 ml tejjel hígítom. Ha túl sűrű, pici tejet lehet még hozzátenni. Ezután két részre osztom a tésztát (nekem kb. 30-30 dkg-os adagok lettek), és az egyikbe beleszórom a kakaót és a maradék 25 ml tejet. Félreteszem, amíg elkészítem a sütőtökös tésztát. A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom, és ha kihűlt, ledarálom. A sütőtököt a reszelő finomabbik oldalán lereszelem. A vajat a cukorral ismét habosra keverem, beleteszem a csipet sót, a fahéjat és a mézet/juharszirupot, valamint a tojásokat. A diót és a reszelt sütőtököt is beleforgatom, végül a sütőporral elkevert lisztet.
A sárga tésztát beleszedem egy kivajazott kuglófforma aljába, elegyengetem, hogy mindenhova egyformán jusson. Ráöntöm a sütőtökös tésztát, azt is elsimítom, a tetejére pedig a kakaósat. 160 fokos sütőben kb. 70 percig kell sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése