Enni Cake keresője

2014. szeptember 26., péntek

Kakaós-sütőtökös kuglóf

Egy jó kis őszi kuglófrecept. Annyiban tér el a hagyományostól, hogy háromféle színű tésztája van: egy sárga, egy barna és egy narancssárga. Ettől kicsit munkaigényesebb, de sokkal látványosabb. Este 9-kor is bátran neki lehet állni, ahogy én is tettem, főleg, ha előtte kicsit előkészítjük a hozzávalókat: lereszeljük a sütőtököt és megpirítjuk, ledaráljuk a diót. Innentől már csak kevergetni kell. (Recept: Sweet Dreams Magazin)



Hozzávalók:
a sárga/barna tésztához:
  • 125 g vaj
  • 115 g (barna) cukor
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 250 g liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 100 ml tej
  • 3 EK kakaópor (cukrozatlan)
a sütőtökös tésztához:
  • 80 g dió vagy mogyoró
  • 150 g sütőtök (nyersen)
  • 125 g vaj
  • 50 g barna cukor
  • csipet só
  • 1 tk fahéj
  • 50 g méz vagy juharszirup
  • 2 tojás
  • 150 g liszt
  • 1 tk sütőpor
A tésztához a vajat a cukorral habosra keverem. A tojásokat is beleütöm. A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverve fokozatosan hozzáadom, és kb. 75 ml tejjel hígítom. Ha túl sűrű, pici tejet lehet még hozzátenni. Ezután két részre osztom a tésztát (nekem kb. 30-30 dkg-os adagok lettek), és az egyikbe beleszórom a kakaót és a maradék 25 ml tejet. Félreteszem, amíg elkészítem a sütőtökös tésztát. A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom, és ha kihűlt, ledarálom. A sütőtököt a reszelő finomabbik oldalán lereszelem. A vajat a cukorral ismét habosra keverem, beleteszem a csipet sót, a fahéjat és a mézet/juharszirupot, valamint a tojásokat. A diót és a reszelt sütőtököt is beleforgatom, végül a sütőporral elkevert lisztet.

A sárga tésztát beleszedem egy kivajazott kuglófforma aljába, elegyengetem, hogy mindenhova egyformán jusson. Ráöntöm a sütőtökös tésztát, azt is elsimítom, a tetejére pedig a kakaósat. 160 fokos sütőben kb. 70 percig kell sütni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése