Vasárnap házassági évfordulónk lévén valami fincsit akartam vacsorára sütni. Eszembe jutott ez az őszi recept, aminek minden hozzávalója a mostani évszakot idézi. Annyira ízlett mindenkinek, hogy elfogyott az egész tepsi. (Na jó, a tepsit meghagyták...) Természetesen a nagy részét a fiúk ették. Annak ellenére, hogy túl sok hús nincs benne, ami férfiassá tehetné, mégis annyira ízlett a férjemnek, hogy majdnem a felét ő ette meg. (Recept: Sweet Dreams Magazin)
A tészta:
- 500 g liszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1 tk só
- 250 ml langyos víz
- 2 EK tökmagolaj
Az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk és 60 percig meleg helyen kelesztjük. Vagy ha van kenyérsütőgépünk, akkor ezt a feladatot elvégzi helyettünk.
Ha elkészült, fogjuk a szép, tökmagolajtól halvány zöldes színű tésztát és egy nagytepsi méretűre kinyújtjuk (vagy két kisebbre). Villával megszurkáljuk, majd megkenjük 2-3 dl tejföllel. 15 dkg megtisztított sütőtököt vékony szeletekre vágunk, és ezt eloszlatjuk a tejföl tetején,
majd 2 db félfőre vágott lilahagymát is teszünk rá,
utána egy szép nagy körtét, ezt is szeletelve.
Ezután jön a hús (vega változatnál ezt el lehet hagyni): 8-10 dkg szárított sonka vékony csíkokra tépkedve.
Eredetileg 3 dkg tökmaggal kellett volna megszórni, ami sajnos épp nem volt itthon. Ehelyett dióval szórtam meg,
és végül kb. 15 dkg reszelt sajttal koronázzuk meg a tetejét.
180 fokon kb. 25-30 perc sütés kell neki.
A sütőből frissen kivéve |
Ha lehet még fokozni az ízélményt: ruccolával megszórva még finomabb. (A gyerekek ketchup-pal leöntve ették.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése