Enni Cake keresője

2014. szeptember 2., kedd

Tejszínes áfonyás kókusztorta

Apukámnak pár hete volt a születésnapja, de mivel akkor nem voltunk otthon, kicsit megkésve, augusztus közepén köszöntöttük meg. Gondolkodtam a torta ízesítésén, és az egyik Sweet Dreams Magazinban megtaláltam a megfelelőt: kókuszos, tejszínes és áfonyás, pont ezek Édesapám kedvencei. Van benne almapüré is, erre a bébiételes püré is megfelel, de én frissen pároltam kb. 60 deka almából. Augusztus 18-án sütöttem, sikerült eltüntetni 2 nap alatt, hogy helyet csináljunk az országtortának. (Mind az öt unoka segített az elpusztításában).


Hozzávalók: 
a tésztához:
  • 5 tojás
  • 130 g cukor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • csipet só
  • 140 g liszt
  • 50 g kókuszreszelék
  • 15 g keményítő
  • 1 tk sütőpor
a krémhez:
  • 300 g áfonya (mélyhűtött, de ha friss van, az is jó, nyilván)
  • 5 lap zselatin
  • 350 g almapüré
  • 50 g cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 5 dl tejszín
  • 2 zacskó habfixáló
  • 50 g kókuszreszelék
  • 50 ml kókusztej
+ kb. fél üveg áfonyalekvár

Először a piskótát készítem el. A tojásokat szétválasztom, és a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával fehéredésig keverem.  Beleszitálom a sóval, keményítővel és sütőporral elkevert lisztet, majd a kókuszreszeléket is (ez nem volt eredetileg a receptben, de szerintem nem árt a piskótának a kókusz) beleszórom. Végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatom. 26 centis tortaformában kb. 25-30 percig sütöm. 

A mirelit áfonyát felengedem. Az almapürével, cukorral és a vaníliával összekeverem. Szintén nem írta a recept, de én ezután a botmixerrel összeturmixoltam, mert csak így tud érvényesülni az áfonya szép kék színe (mellesleg a fotón is eléggé homogénnek nézett ki a krém). A zselatinlapokat beáztatom néhány percre hideg vízbe, majd kinyomkodom, mikróban pár mp alatt felolvasztom és 3 EK áfonyapürével simára keverem. Ezután beleforgatom a többi áfonyapürébe. 3 dl tejszínt a habfixálóval felverek. A kókuszreszelékkel és a kókusztejjel összevegyítem.

A kihűlt piskótalapot kettévágom. Az alsó lapot alaposan megkenem áfonyalekvárral,


majd köré teszem a kapcsos tortaformát és rákenem az összes tejszínes krémet. Beteszem a hűtőbe dermedni. Ezután rákenem az áfonyás krém felét, ráteszem a második lapot, majd ismét az áfonyás krém jön. Kb. 3 órán keresztül hűtőben tárolom. Óvatosan lehúzom róla a karimát.


Ezután a maradék 2 dl tejszínt felverve körbekenem a tetejét tejszínhabbal és ízlés szerint díszítem. Az oldalát kókuszreszelékkel lehet megszórni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése