Apukámnak pár hete volt a születésnapja, de mivel akkor nem voltunk otthon, kicsit megkésve, augusztus közepén köszöntöttük meg. Gondolkodtam a torta ízesítésén, és az egyik Sweet Dreams Magazinban megtaláltam a megfelelőt: kókuszos, tejszínes és áfonyás, pont ezek Édesapám kedvencei. Van benne almapüré is, erre a bébiételes püré is megfelel, de én frissen pároltam kb. 60 deka almából. Augusztus 18-án sütöttem, sikerült eltüntetni 2 nap alatt, hogy helyet csináljunk az országtortának. (Mind az öt unoka segített az elpusztításában).
Hozzávalók:
a tésztához:
Először a piskótát készítem el. A tojásokat szétválasztom, és a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával fehéredésig keverem. Beleszitálom a sóval, keményítővel és sütőporral elkevert lisztet, majd a kókuszreszeléket is (ez nem volt eredetileg a receptben, de szerintem nem árt a piskótának a kókusz) beleszórom. Végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatom. 26 centis tortaformában kb. 25-30 percig sütöm.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 5 tojás
- 130 g cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1/2 tk vanília kivonat
- csipet só
- 140 g liszt
- 50 g kókuszreszelék
- 15 g keményítő
- 1 tk sütőpor
- 300 g áfonya (mélyhűtött, de ha friss van, az is jó, nyilván)
- 5 lap zselatin
- 350 g almapüré
- 50 g cukor
- 1 tk vanília kivonat
- 5 dl tejszín
- 2 zacskó habfixáló
- 50 g kókuszreszelék
- 50 ml kókusztej
Először a piskótát készítem el. A tojásokat szétválasztom, és a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával fehéredésig keverem. Beleszitálom a sóval, keményítővel és sütőporral elkevert lisztet, majd a kókuszreszeléket is (ez nem volt eredetileg a receptben, de szerintem nem árt a piskótának a kókusz) beleszórom. Végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatom. 26 centis tortaformában kb. 25-30 percig sütöm.
A mirelit áfonyát felengedem. Az almapürével, cukorral és a vaníliával összekeverem. Szintén nem írta a recept, de én ezután a botmixerrel összeturmixoltam, mert csak így tud érvényesülni az áfonya szép kék színe (mellesleg a fotón is eléggé homogénnek nézett ki a krém). A zselatinlapokat beáztatom néhány percre hideg vízbe, majd kinyomkodom, mikróban pár mp alatt felolvasztom és 3 EK áfonyapürével simára keverem. Ezután beleforgatom a többi áfonyapürébe. 3 dl tejszínt a habfixálóval felverek. A kókuszreszelékkel és a kókusztejjel összevegyítem.
A kihűlt piskótalapot kettévágom. Az alsó lapot alaposan megkenem áfonyalekvárral,
majd köré teszem a kapcsos tortaformát és rákenem az összes tejszínes krémet. Beteszem a hűtőbe dermedni. Ezután rákenem az áfonyás krém felét, ráteszem a második lapot, majd ismét az áfonyás krém jön. Kb. 3 órán keresztül hűtőben tárolom. Óvatosan lehúzom róla a karimát.
Ezután a maradék 2 dl tejszínt felverve körbekenem a tetejét tejszínhabbal és ízlés szerint díszítem. Az oldalát kókuszreszelékkel lehet megszórni.
majd köré teszem a kapcsos tortaformát és rákenem az összes tejszínes krémet. Beteszem a hűtőbe dermedni. Ezután rákenem az áfonyás krém felét, ráteszem a második lapot, majd ismét az áfonyás krém jön. Kb. 3 órán keresztül hűtőben tárolom. Óvatosan lehúzom róla a karimát.
Ezután a maradék 2 dl tejszínt felverve körbekenem a tetejét tejszínhabbal és ízlés szerint díszítem. Az oldalát kókuszreszelékkel lehet megszórni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése