Enni Cake keresője

2014. szeptember 6., szombat

Sültpaprika krémleves

Ez az egyik nagy kedvencem. Ilyenkor, nyár végén, amikor olcsón lehet kápia paprikát kapni, még spórolós levesnek is hívható, nem úgy, mint télen, amikor kb. 1000 Ft-ért, ötszörannyiba kerül kilója. Azért az árával kezdem, mert pár éve a kisfiam iskolájában volt egy főzőverseny, amire ezzel a levessel neveztem be. Az volt a lényeg, hogy egy kétfogásos menüt kellett elkészítenünk annyi pénzből, amennyibe az iskolai menza kerül. A cél az volt, hogy felhívjuk a cég figyelmét arra, hogy kevés pénzből is lehet finom és változatos ételeket főzni. Az összegre már nem emlékszem pontosan, kb. 430 Ft rémlik, hát ennyiből is kihoztuk a levest és a főételt. Egy fantázianevet is kellett adni a menünknek (ezt persze rajtam kívül senki nem vette komolyan). Mivel tél volt, a Krampusz menü nevet választottam.


Az első fogás: Forró katlanban sült paprika krémleves apró kavicsokkal, a főétel pedig Pokoli sertésragu szarvacska tésztával.


Desszertnek meg vittem egy csokitortát.
 


Visszatérve a leveshez: Az eredeti receptet egy Nők Lapja Konyhában láttam meg, és ha jól emlékszem, a fele mennyiségű, azaz 50 dkg paprika volt előírva hozzá. Én ennek a duplájából szoktam készíteni, egyrészt, mert szeretem az intenzív ízét, másrészt pedig a sült paprika nem valami kiadós, eléggé csekély mennyiség az, ami a sütés és a héjlehúzás után ténylegesen megmarad. Úgyhogy bátran használjunk hozzá többet. Kicsit macerásnak látszik, de valójában nem az! A paprika kicsumázása után a paprikák maguktól sülnek a sütőben, a hűléshez sem kellünk, mindössze a lehúzás igényel némi időt, de ha jó alaposan megsütöttük a zöldségeket, szinte magától esik le a héja. Ezzel a legnehezebb munkát letudtuk, innen már tényleg nagyon egyszerű az elkészítés.


Hozzávalók:
  • 1 kg kápia paprika
  • 2 EK olaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1/2 dl száraz fehérbor (elhagyható)
  • 1 l zöldségleves vagy húsleves
  • 1 dl tejszín/tejföl  
A paprikáknak levágom a kalapját és kicsumázom őket. Egy sütőpapíros tepsiben elrendezve 200 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütöm. Nem baj, ha kívülről feketének látszik, attól még belülről nem ég meg. Ha kész, kiszedem egy mélyebb tálba és folpackkal azonnal lezárom a tetejét, így hagyom kihűlni. Ha jól dolgoztunk, a héja nagyon könnyen lehúzható. A sültpaprikát  felcsíkozom és félreteszem.

Kevés olajon megpárolom a hagymát, kicsit sózom, majd a bort rálöttyintem és hagyom elpárologni. Ezután rádobom a sült paprika csíkokat és felöntöm a levessel. Kb. 25 percig főzöm lefedve. Turmixolom és a tejszínnel sűrítem .Apró "kavicsokkal", azaz levesgyönggyel szoktuk enni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése