Enni Cake keresője

2014. július 18., péntek

Levendulafröccs

Nagyon szeretem a levendulát. Minden formában. De most először ittam levendulafröccsöt, a Bartók Béla úti Hadik kávéház teraszán. Semmi extra, egy egyszerű hosszú lépés, nyakon öntve egy kevés levendulaszörppel (mégpedig a jobb fajtából, a csopaki Tamás pince házi levendulaszörpje). Bár a száraz borokat szeretem, de ez így együtt annyira finom és frissítő volt, hogy elhatároztam, otthon is kipróbálom.

Aztán itt volt nemrég a Gasztroangyal hétvége a Millenárison, ahova muszáj volt kimennem, mert nagyon szeretem Borbás Marcsi sorozatát. Végignéztem a levendulaszörpöt árusító standokat, és végül kétfélét vettem. Ezt az elsőt már felbontottam, ebből készítem esténként a levendulafröccsöket. Bátran ajánlom, mert nagyon finom, nincs telenyomva tartósítóval, meg színezékkel.



Az utóbbi cégtől már vásároltam korábban ehető levendulaolajat, ebből lehet csepegtetni ételekbe, italokba. Nagyon finom, igazi levendula illata van. A szörpjüket még kint a Millenárison kóstoltam, mesésen finom ez is!

A levendulafröccs receptje: 1 dl rozé vagy fehérbor + 2 dl szóda (esetleg bubis ásványvíz) + 2 cl levendulaszörp. Lehet alkohol nélkül is készíteni, ilyenkor a szörpöt 3 dl szódával kell felönteni.



Ha nincs otthon levendulaszörp, lehet bodzaszörppel is készíteni egy boros koktélt. Az interneten, (ha jól emlékszem a táfelspiccen) olvastam ezt a másik levendulafröccs receptet, amihez nem szörp, hanem levendulaméz kell. Ha ilyen sincs otthon, könnyen készíthetünk házilag: kb. 2 dl mézbe teszünk 4-5 ág friss levendulát, és állni hagyjuk 2 hétig. Így a méznek lesz ideje átvenni a kellemes levendulaillatot. Később más ételeket is ízesíthetünk vele, ha marad belőle.

Hozzávalók:
  • 1 dl száraz fehérbor vagy rozé (én az utóbbit választottam)
  • 1 EK piszkepüré (kevés piszke botmixerrel pürésítve, majd szitán átszűrve)
  • 1 EK levendulaméz
  • 2 dl szóda (eredetileg 1 dl-t írt, de nekem több szódával jobban esett)
  • néhány szem piszke vagy málna
A hozzávalókat összekeverem, és tálalom.


 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése