Enni Cake keresője

2014. július 5., szombat

Bodzás-ricottás sajttorta málnával

Furcsa, hogy épp hogy elkezdődött a nyári szünet, de már befőztem az első adag málnalekvárt... Most a második adagnál tartok, de remélem, lesz még rá lehetőség. Ilyenkor gyönyörű, élénk piros színe van, és mivel nagyon kevés cukrot szoktam hozzátenni, igazi savanykás málnaíze van. Sajnos idén a szezon hamarabb is ér véget, ezért gyorsan folytatom egy újabb málnás recepttel.

A gyönyörű magyar málna
Ezt igazából nem is a málnás, hanem a bodzás receptek közt találtam kedvenc Sweet Dreams újságomban. Nagyon egyszerű elkészíteni, mert a tésztája vajas darált keksz, sütni sem kell, csak miután ráöntöttük a tölteléket.


Hozzávalók:
  • 50 g olvasztott vaj
  • 125 g vajas keksz, kékes robotgépben morzsásra darálva
  • 3 tojás
  • 130 g cukor
  • 500 g ricotta (vagy ha nem kapunk, jó a túró is, csak legyen jó krémes)
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 250 ml bodzaszörp
A kekszmorzsát összekeverem az olvasztott vajjal, és kibélelek egy 22 centis kapcsos tortaformát sütőpapírral. Beleszórom a morzsát, és jól lenyomkodom. Kb. 30 percre beteszem a hűtőbe. 

A tojásokat habosra verem 90 g cukorral. Beleteszem a ricottát/krémes túrót, a vaníliapudingot, a citromhéjat és 6 EK bodzaszörpöt, még egyszer jól átkeverem. A lehűtött kekszalapra öntöm, és 170 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütöm. Lehet ilyenkor egy tál vizet is betenni a sütőbe, mert a gőz állítólag megakadályozza, hogy kirepedjen. Hát nem, sajnos nekem itt-ott megrepedt, de nem csináltam belőle problémát. Ha kész, 10 percig még benne hagyom a kikapcsolt sütőben, majd kiveszem, és kicsit lehűtöm.

Miközben sül a torta, a maradék 40 g cukrot egy serpenyőben összeforralom a maradék bodzaszörppel, és addig főzöm, amíg sűrű szirup nem lesz belőle. Ezt ráöntöm a még meleg torta tetejére. Jól behűtve kell fogyasztani, a legjobb, ha az egész éjszakát a hűtőben tölti.

Az eredeti recept úgy írja, hogy ezután meg kell szórni friss bodzavirággal, de a bodza már elnyílt és nekem idén amúgy sem volt szerencsém a bodzával (a hangyák beelőztek, de ez egy másik tanulságos történet), úgyhogy ehelyett málnával szórtam meg, és szerintem nagyon jól passzolt hozzá a málna savanykás íze.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése