Keresztlányomnak ma van a 10. születésnapja. Messze laknak, sajnos évente csak néhány alkalommal láthatom, általában az iskolai szünetekben. Szeretem, ha az öccsével eljönnek hozzánk néhány napra, igaz, ilyenkor kisebb csatatérré változtatja a lakást az öt gyerek, de az a jó, ha zajlik az élet :)
A köszöntés és a torta már korábban megvolt, amikor néhány hete nálam nyaraltak: egy Monster High tortát sütöttem neki. A tortalap a sok kakaótól egészen sötét lett, majdnem fekete, pont mint a Monster High babák színvilága, és a krém is ennek megfelelően sötét gyümölcsökből készült.
Hozzávalók:
- 1 csésze málnapüré (kb. 30 dkg)
- 125 ml kefír
- 125 ml olaj
- 1/2 tk vanília aroma
- 300 g cukor
- 80 k kakaópor
- 2 tk sütőpor
- 200 g liszt
- 2 tojás
- 400 g feketecseresznye
- 250 g málna
- 250 g szeder
- 150 g cukor
- 1/2 tk só
- 40 g vaj
- 2 tojásssárga
- 2 dl tejszín
- 2 lap zselatin
A tortalaphoz a málnapürét a kefírrel, az olajjal és a vaníliával kikeverem. A cukrot pedig a kakaóporral, a sütőporral és a liszttel vegyítem össze. Ehhez hozzáadom az olajos málnapürét, majd a tojásokat is, és jól összekeverem. 22 centis tortaformában 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm. Ez két részletben történik, először a felét öntöm bele a formába, addig a többi tésztát hűtőbe teszem, semmi baja nem lesz addig. Ezután a maradékot is megsütöm.
A krémet előző nap kell elkezdeni: a kimagozott cseresznyét a málnával és a szederrel 1 EK vízzel felteszem főni. A gyümölcs mennyisége nem pontos, mert én először csak cseresznyével és málnával kezdtem, a szedret utólag tettem hozzá, mérés nélkül. Szóval ha megpuhult, összeturmixolom és egy szitán átszűröm (vagy átpasszírozom géppel).
Ezután a cukorral, sóval és a tojássárgákkal forró vízfürdőben besűrítem. Ha besűrűsödött, apró darabokban hozzáadom a vajkockákat és mindegyik után alaposan elkeverem, míg teljesen feloldódik. Ha lehűlt, másnapig hűtőbe teszem. Ezalatt még sűrűsödik egy kicsit. Felhasználás előtt a felvert tejszínnel óvatosan összekeverem. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, és feloldva a krémhez adom. Mivel a gyümölcs mennyiségét nem pontosan mértem le, ezért lehet utólag ízesíteni, ha például túl édes, kevés citromlevet lehet hozzáönteni.
A tortalapokat kettévágom, négy vékony lapot kapok. A gyümölcsös krémmel megtöltöm, és a legtetejét ostyával vagy gyümölcsökkel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése