Enni Cake keresője

2014. július 20., vasárnap

Feketecseresznyés-szedres Monster High torta

Keresztlányomnak ma van a 10. születésnapja. Messze laknak, sajnos évente csak néhány alkalommal láthatom, általában az iskolai szünetekben. Szeretem, ha az öccsével eljönnek hozzánk néhány napra, igaz, ilyenkor kisebb csatatérré változtatja a lakást az öt gyerek, de az a jó, ha zajlik az élet :)


A köszöntés és a torta már korábban megvolt, amikor néhány hete nálam nyaraltak: egy Monster High tortát sütöttem neki. A tortalap a sok kakaótól egészen sötét lett, majdnem fekete, pont mint a Monster High babák színvilága, és a krém is ennek megfelelően sötét gyümölcsökből készült. 


Hozzávalók:
  • 1 csésze málnapüré (kb. 30 dkg)
  • 125 ml kefír
  • 125 ml olaj
  • 1/2 tk vanília aroma
  • 300 g cukor
  • 80 k kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • 400 g feketecseresznye
  • 250 g málna
  • 250 g szeder
  • 150 g cukor
  • 1/2 tk só
  • 40 g vaj
  • 2 tojásssárga
  • 2 dl tejszín
  • 2 lap zselatin
A tortalaphoz a málnapürét a kefírrel, az olajjal és a vaníliával kikeverem. A cukrot pedig a kakaóporral, a sütőporral és a liszttel vegyítem össze.  Ehhez hozzáadom az olajos málnapürét, majd a tojásokat is, és jól összekeverem. 22 centis tortaformában 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm. Ez két részletben történik, először a felét öntöm bele a formába, addig a többi tésztát hűtőbe teszem, semmi baja nem lesz addig. Ezután a maradékot is megsütöm.

A krémet előző nap kell elkezdeni: a kimagozott cseresznyét a málnával és a szederrel 1 EK vízzel felteszem főni. A gyümölcs mennyisége nem pontos, mert én először csak cseresznyével és málnával kezdtem, a szedret utólag tettem hozzá, mérés nélkül. Szóval ha megpuhult, összeturmixolom és egy szitán átszűröm (vagy átpasszírozom géppel).
Ezután a cukorral, sóval és a tojássárgákkal forró vízfürdőben besűrítem. Ha besűrűsödött, apró darabokban hozzáadom a vajkockákat és mindegyik után alaposan elkeverem, míg teljesen feloldódik. Ha lehűlt, másnapig hűtőbe teszem. Ezalatt még sűrűsödik egy kicsit. Felhasználás előtt a felvert tejszínnel óvatosan összekeverem.  A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, és feloldva a krémhez adom. Mivel a gyümölcs mennyiségét nem pontosan mértem le, ezért lehet utólag ízesíteni, ha például túl édes, kevés citromlevet lehet hozzáönteni.

A tortalapokat kettévágom, négy vékony lapot kapok. A gyümölcsös krémmel megtöltöm, és a legtetejét ostyával vagy gyümölcsökkel díszítem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése