Elkészítettem ezt a tortát a barack, szilva, eper után málnából is. Rájöttem, hogy ez azokból a gyümölcsökből a legjobb, amik kicsit savanyúak, a málna pont ilyen. A piskótája nagyon finom puha, mert víz és olaj van benne.
Ez a málnás a negyedik sütésem, de érdekes, most a gyümölcsszósz kicsit lágyabb lett, kevésbé kocsonyás, pedig ugyanúgy csináltam, mint eddig. Lehet, hogy a málna miatt, vagy a pudingpor volt másik fajta? Nem tudom, viszont lehet, hogy legközelebb picit kevesebb vízzel készíteném a pudingot, utólag még mindig lehet hígítani, ha túl sűrű.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 13 dkg cukor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- 13 dkg liszt
- 3 g sütőpor
- 2,5 + 0,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- fél citrom
- néhány EK málnalekvár
- 40 dkg málna
- 2,5 dkg vaníliapuding
- 3 dl tejszín
- kb. 1 EK porcukor
- 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
A tojások sárgáját a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, olajjal és
vízzel alaposan felverem. Nem lesz olyan sűrű, mint amikor a saját
piskótareceptemet csinálom (gondolom az olaj miatt), de azért valamivel
fehérebb és krémesebb lesz egy idő után. Beleszitálom a sütőporral
elkevert lisztet, végül a habbá vert fehérjét is beleforgatom. A recept
nem adta meg a kerek tortaforma méretét, én a 26 cm átmérőjűben
sütöttem, és ennél nem is javaslok kisebbet. 180 fokon 30 percig sütöm és
teljesen kihűtöm. Utána kettévágom, és megkenem málnalekvárral, majd visszateszem rá a második lapot.
Szirupot készítek 2,5 dl
vízből, 5 dkg cukorból és fél citrom levéből, vagyis egyszer
felforralom, majd a málnát beletéve újra felforralom. Közben simára
keverem a vaníliás pudingport 0,5 dl vízzel és ezzel besűrítem a málnás
szirupot. Még melegen a piskótára öntöm (én a biztonság
kedvéért köré tettem a tortakarimát).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése