Sajnos nemsokára vége a medvehagyma szezonnak, folyamatosan jár az agyam, hogy mihez lehetne még felhasználni. Egyszerűen nem bírom megunni az ízét, ráadásul nagyon egészséges is. Krémlevesbe, pesto-ba, zsömlébe már tettem. Aztán valamelyik nap kipróbáltam, hogy milyen lenne egy zöld rántott hús. Mautner Zsófi főzőműsorában láttam ugyanis nemrég egy klassz bundát: panko-val, parmezánnal, citromhéjjal - és friss petrezselyemmel. Gondoltam, kipróbálom. Eljött a vasárnap, ez nálunk a rántott hús napja. Majdnem dél volt, készítettem volna össze a panír hozzávalóit, mire észrevettem, hogy nincs itthon petrezselyem. Szerencsére a bolt még nyitva volt, na de petrezselymet már nem kaptam. Hazafelé eszembe jutott, hogy van otthon medvehagyma. Milyen jó is lehetne ezzel! Amikor leemeltem az aprítógép tetejét, már tudtam, hogy jó döntés volt: micsoda illat áradt az edényből! És még a színe is zöld volt! (Na, ha előbb eszembe jut, feltehettem volna március 17-én Szent Patrik nap alkalmából...) Igaz, ez sülés után teljesen bebarnult. Apropó, sütés: érdekes volt érezni, hogy az égett olajszag helyett (ami, valljuk be, akárhogy is járatjuk az elszívót, minden rántott hús sütéssel együtt jár), kevésbé orrfacsaró, fokhagymás medvehagymaszag járta be a konyhát!
Hozzávalók:
- 5 dkg panko (vagy ennek hiányában házi zsemlemorzsa, lehetőleg medvehagymás zsömléből...)
- 2,5 dkg parmezán
- 1 kis fej fokhagyma
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipet só
- egy kevés medvehagyma, felvágva (kb. egy csokor petrezselyemnyi)
- liszt és tojás a panírozáshoz
A fűszeres panír elkészítése: a pankót (vagy kenyérmorzsát), a parmezánt, a fokhagymát, a citromhéjat, a sót és a medvehagymát késes aprítógépben apróra darálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése