Ez volt a mai ebédünk, a nemrég megjelent tavaszi Stahl magazinban olvastam. A cikk szerzője, Kollár Anita különböző ismert és kevésbé ismert gabonákat mutat be, természetesen receptekkel együtt, amikkel kicsit egészségesebbé, és persze változatosabbá tehetjük a mindennapi étkezésünket. Ezek a következők: quinoa, amarant, köles, hajdina és árpa. Pont jókor talált meg ez az írás, mert mostanában igyekszem a rizst valami mással pótolni, helyette kölest, hajdinát veszek, ezért nagyon örültem az újabb receptötleteknek. A legelső, amit kipróbáltam, ez a köleses étel. A gyerekek általában szeretik az ilyen, lepény jellegű ételeket, amiket tejföllel vagy egyéb mártogatóssal szoktam nekik adni. Ez a mártogatós kicsit eltért a szokásostól, távol-keleti ízvilágú, mégis jobban ízlett a kisfiamnak, mint a medvehagymás tejföl.
Hozzávalók:
- 15 dkg köles
- 1,5 tk só
- 6 szál újhagyma, a fehér része felaprítva
- 0,5 dl tejszín
- 1 EK szezámolaj
- 2 tojás
- 3 EK keményítő
- 0,5 dl szójaszósz
- 3 EK rizsecet
- 2 tk cukor
- 1 tk chiliszósz
- 2 tk pirított szezámmag
- 2 szál újhagyma, a fehér része felaprítva
A kölest el lehet előre készíteni: először legalább ötször megmosom, majd a sóval és kétszeres mennyiségű vízzel kb. félóra alatt puhára főzöm. A végén kavargatni kell, nehogy odaégjen. Ha megfőtt, kiterítem egy tálcára és kihűtöm.
Egy tálban összekeverem az újhagymát, a tekszínt, a szezámolajat, a tojásokat és a keményítőt. A kölessel jól összegyúrom. Kevés olajat melegítek egy serpenyőben, és a masszából 1-2 evőkanálnyi adagokat teszek a forró olajba. Kicsit lenyomkodom, majd pár perc múlva megfordítom, és a másik oldalukat is megsütöm.
A mártogatós hozzávalóit csak összekeverem egy kis tálban, és a kisült lepénykék mellé kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése