Szomorú, de sajnos vége a medvehagymaszezonnak. Idén korán jött, korán ment... Még itt-ott lehet kapni a piacon, de lassan be kell fejeznem a vele való főzőcskézést.
Gyorsan még pár tipp, amivel el lehet húzni a szezonját:
Idén először megpróbálkoztam a télire való eltevéssel (bár lehet, hogy addigra elfogynak a készleteim). Néhány adagot mélyhűtőben lefagyasztottam: ehhez vettem egy nagy csokor medvehagymát, és éppen annyi olajjal, amennyivel össze lehet turmixolni, késes robotgépben pépesre aprítottam. Pici sót tettem még bele, és egy fagyasztózacskóba öntöttem. Ha jó laposra kinyomkodjuk, klasszul elfér a mélyhűtőben, nem foglal sok helyet, és télvíz idején csak lecsippent az ember belőle egy darabot, és lehet vele ízesíteni leveseket, mártásokat. Fontos, hogy az állaga a fagyasztás miatt megváltozik, ezért nyers felhasználásra nem javaslom, inkább olyan ételekbe, amiket tovább főzünk.
A másik tartósítási mód az olajban eltevés. Jól ki kell fertőtleníteni az üvegeket (pl. 20 percig forró vízben főzni), és inkább kisebbeket válasszunk, hogy felbontás után hamarabb el lehessen használni. A medvehagymát ugyanúgy késes robotgépben turmixoltam, mint az előző módszernél, de most jóval több olajat és sót használtam, mert ez fogja tartósítani. Én nagyjából 10 deka megtisztított medvehagymához (a tisztítás alatt azt értem, hogy megmosom és levágom a hosszú szárát) kb. 1,5 dl olívaolajat és 1 tk sót tettem. Egy picit sósabb lesz a kelleténél, de így jobban eláll és egyébként is ízesítésre használjuk, így majd nem kell utánasózni az ételt. Én a sót a turmixolás után szoktam beletenni, miután már pépes állagú, és még egyszer pár másodpercig turmixolom. Ezután megtöltöm vele a kis üvegeket, és a tetejére még öntök egy pici olajat. Hűtőben tárolom felbontás előtt és utána is.
Néhány tipp, amivel akár télen is felhasználhatjuk az olajban eltett medvehagymát:
- Salátaöntet készítésekor a szokásos citromlé+só+olívaolaj összekeverése után 1 tk medvehagymapép nagyon jól megízesíti a salátánkat
- A nálunk minden vasárnap elmaradhatatlan, és megunhatatlan sütőben sült krumpli ízesítésére is lehet használni. Szeretem jó fűszeresen elkészíteni, ami annyira finom, hogy azt hittem, már nem lehet fokozni, de igen, lehet. Kevés olívaolajba ízlés szerint teszünk 1-2 (fanatikusoknak több) tk medvehagymapépet, és ezt keverjük össze a krumplival. Eszméletlen illatot tud kiadni magából, amikor sül a sütőben...!
Sütés előtt
Sütés után Mellé a fentebb leírt salátaöntetes salátát javaslom. És erről eszembe jutott még egy finomság, ez is medvehagymás. Múlt hétvégén, amikor először készítettem ezt a krumplit és ezt a salátát, a rántott húst nem a szokásos módon paníroztam, hanem bolti morzsa helyett a medvehagymás zsömlém kiszárításával és összeturmixolásával készült morzsába forgattam bele, ami pluszt ízt adott neki. Én a böjt alatt nem eszem húst, így magamnak padlizsánt sütöttem ki, ezt is a medvehagymás morzsába forgatva, viszont mielőtt elkezdtem volna panírozni, megforgattam az előbb említett sütőben sült krumpli ízesítésére használt edényben, amiben maradt az alján egy kis olajos medvehagymás pép. Annyira finom lett így! Szóval rántott zöldségek panírozás előtti ízesítésére is bátran lehet használni.
- Mostanában minden vacsorám úgy indult, hogy natúr vajkrémet ízlés szerint 1-2 tk mennyiségű medvehagymapéppel ízesítettem, és ezzel kentem meg a frissen kisült medvehagymás zsömlét.
- A medvehagymás zsömle készítésének kicsit gyorsabb variációja, hogy nem friss medvehagymát használok, amit aztán az olvadt vajjal keverek össze, hanem a zsömle tésztájába csak teszek 1-2 tk medvehagymapépet. Ráadásul így télen is lehet medvehagymás zsömlét sütni.
- Friss tavaszi zöldségekhez (pl. répa, uborka) készítettem tavaly mártogatóst, amihez friss medvehagymát használtam. Idén olyan gyorsan lement a szezon, hogy nem is tudtam ilyet készíteni, de ezzel a medvehagymapéppel bárminor lehet ízesíteni a tejfölt, joghurtot, amibe vagy zöldségeket mártogatunk, vagy öntetként használva saláta tetejére csorgatunk..
Végül eszembe jutott, hogy kipróbálom, milyen a medvehagymás olaj: Egy fertőtlenített üvegbe beletettem annyi tisztított, felcsíkozott medvehagymát, amennyi belefér, és felöntöttem olívaolajjal. Ezt is hűtőben tárolom, szerintem néhány hét után le fogom szűrni, remélem, addig átveszi a növény szép zöld színét és finom illatát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése