Végre kezembe vehettem kedvenc magazinom, a Sweet Dreams legújabb, tavaszi számát! Ez alkalommal is nagyon klassz receptek vannak benne, a legelsőt a húsvéti hétvégére sütöttem meg. Ez egy mandulával megszórt, túrós kalács, pontosabban két darab kalács lesz egy receptből. Nem csak húsvétra ajánlom, feldobja bármelyik vasárnap reggelt.
Hozzávalók:
- 125 ml meleg tej
- 125 g cukor
- 1/4 tk só
- 2 tojás
- 2 tk vanília aroma
- 1 tk reszelt citromhéj
- 100 g túró
- 50 g aranymazsola
- 500 g liszt
- 20 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 2 EK tejszín
- 4 EK mandulaforgács
A tejet a kenyérsütőgép tartályába öntöm. Beleszórom a cukrot, a sót, a tojásokat, a vanília aromát, a citromhéjat, a túrót, a mazsolát és a lisztet. Egy kis mélyedést alakítok ki a lisztben, és belemorzsolom az élesztőt. Elindítom a tésztakészítő programot. (Vagy kenyérsütőgép hiányában először felfuttatom az élesztőt 100 ml tej és 1 EK cukor keverékében, és lefedve 5 percig állni hagyom. A lisztet, sót, citromhéjat és a maradék cukrot összekeverem. Hozzáadom a tojásokat, vajat, túrót és a felfuttatott élesztőt, valamint a vanília kivonatot. Sima tésztává dagasztom, és végül a mazsolát is belegyúrom. Cipóvá formázom, és egy tálban lefedve 30-40 percig kelesztem.)
Utána még egyszer alaposan átgyúrom, és két egyforma cipót készítek belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem. (Hogy ne folyjon szét kelés közben, én mindkettő köré kapcsos tortaformát helyeztem, kb. 15 centi átmérőjűt.) Ruhával letakarva meleg helyen még további 30 percig hagyom kelni.
A tojássárgáját felverem a tejszínnel, és ezzel kenem meg sütés előtt a kalácsok tetejét. Mandulaforgáccsal megszórva helyezem a sütőbe és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése