Enni Cake keresője

2013. december 7., szombat

Mézes-fahéjas körtekrémleves

Pár hete meglátogatott minket egy barátnőm, Kata (neki sütöttem szeptemberben a menyasszonyi tortát). Mivel külföldön él, csak ritkán látjuk egymást, és erre a különleges alkalomra valami különleges ebéddel akartam készülni. Igen ám, csakhogy elfelejtettem felírni a két héttel korábban megbeszélt időpontot, és két nappal a látogatása előtt jutott eszembe, hogy ki kellene valamit találni. Mostanában nem ettünk gyümölcslevest, így körtekrémlevesre gondoltam. Ezt a többi általam gyakran készített gyümölcsleveshez hasonlóan előző nap kell megfőzni, így gyorsan meg is vettem a körtéket. Aztán mielőtt elkezdtem volna este feltenni, hirtelen bevillant, hogy miért nem birsalmából készítem inkább. Ezt a gyümölcsöt az utóbbi években fedeztem fel magamnak, és néhány receptben azóta is rendszeresen használom. Este lévén viszont ezt már nem tudtam beszerezni, pedig egyre jobban beleéltem magam, hogy mennyivel különlegesebb lett volna a birsalmával megkínálni, mint ezzel a "snassz" körtelevessel. Ilyet már biztosan evett egy csomószor. Az este folyamán újra és újra eszembe jutott ez a gondolat, és ilyenkor csak néztem magam elé. A férjem csak mosolygott rajtam, amikor látta, hogy réveteg tekintettel járkálok a lakásban: "Nyuszika, kiléptél a testedből...?"
Na de másnap sikerült megnyugodnom, és széles mosollyal nyugtáztam Kata első mondatát a menü hallatán: "Körtekrémleves? Jaj, de jó, ilyet még nem ettem soha."  És nagyon ízlett is neki.  Nesze neked, birsalma...!


A recept hasonló, mint a már korábban leírt meggylevesnél:

Hozzávalók:
  • 1/2 kg hámozott, darabolt körte
  • kb. 1/2 dl méz (ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet)
  • 1 egész fahéjrúd
  • 1/4 tk só
  • 3-4 dl natúr joghurt
A körtét a mézzel, a fahéjjal, és a sóval egy 3 literes fazékba teszem. Hozzáöntök annyi vizet, ami ellepi (kb. 5-6 dl), és forralás után 10 percig főzöm. A fazékban hagyom kihűlni, én egy éjszakán át is szoktam, hogy jól átvegye a leves a fűszer ízét. Másnap kiveszem a fahéjat (ezt lemosva és megszárítva még egyszer fel szoktam használni). Összeturmixolom, beleteszem a joghurtot, még egyet turmixolok rajta, és jól behűtve tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése