Gondolom, sokaknak megvan a jól bevált mézeskalács receptje, amit minden évben elővesznek karácsony előtt. De akinek még nincs ilyen, próbálja ki az enyémet, mert ez is nagyon finom. Még Anyukám írta le nekem jó pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, a szentendrei skanzenből származik. Azért is nagyon jó, mert ezt nem kell egy éjszakán át pihentetni, mint sok más receptnél, hanem ahogy begyúrom, rögtön kezdhetjük a gyerekekkel kiszaggatni. Mert persze ez közös mulatság, ilyenkor mindhárom ott sürög-forog, gyúr, nyújt, szaggat. Persze utána egy órát takarítok, mert minden csupa liszt és tésztadarab! De olyan jó látni a büszke arcukat, amikor másnap, miután fel is díszítették a sok mézest, kitesszük az összeset a tálcákra!
A legkisebb az elmúlt héten volt beteg, többször is kapott kúpot, ami úgy látszik, hogy mély nyomot hagyott benne, mert az első dolog, amit formázott a tésztából, az egy kúp volt. És nem is olyan rossz egy háromévestől. Utána egyfolytában azt kérdezgette, hogy mikor lesz már kész a kúpja, mert szeretné megenni. Még gyorsan sikerült lefényképeznem, de utána hamm, bekapta. Úgy látszik, örök barátság szövődött közöttük! (Gyanítom, hogy csak a következő lázas betegségig...)
Egy kis részlet a sokféle díszítésből, mindet a gyerekek készítették |
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 csomag mézeskalácsfűszer (pl. Kotányi)
- 25 dkg Rama, szobahőmérsékleten
- 40 dkg méz
- 15 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
Kedves Zsuzsi. Nekem van jo mezeskalacs receptem, de nagyon tetszik a diszitesed. Leirnad azt is? Koszonom. Eszter
VálaszTörlésSzia Eszter! Nagyon egyszerű a díszítés: gyorsan készítettem egy mázat. Általánosságban 1 tojásfehérjéhez kell kb. 25-30 dkg porcukor, ez a tojás nagyságától függ. Nekem legutóbb a 30 dkg porcukor túl soknak bizonyult, ezért nyomtam bele még citromlevet, s így sikerült egy nagyon fényes, sűrű cukormázat kikevernem a habverővel. Szétosztottam kis tálkákba, egyet meghagytam fehéren, a többit pedig megszíneztem (Wilton festékkel) rózsaszínre, lilára, babakékre és zöldre. A gyerekek megszórták mindenféle cukorral, amit csak találtam itthon. A vége felé jöttem rá, hogy még szebb lesz a végeredmény, ha nem rászórják a cukrot, hanem magát a mézeskalácsot mártják bele a gyöngyökkel teli kis tálkába, mert akkor több cukor ragad rá és egyenletesebb lesz a felszíne (az apró cukorgyöngynél látszik).
Törlés