Enni Cake keresője

2013. december 20., péntek

Az én mézeskalácsom

Gondolom, sokaknak megvan a jól bevált mézeskalács receptje, amit minden évben elővesznek karácsony előtt. De akinek még nincs ilyen, próbálja ki az enyémet, mert ez is nagyon finom. Még Anyukám írta le nekem jó pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, a szentendrei skanzenből származik. Azért is nagyon jó, mert ezt nem kell egy éjszakán át pihentetni, mint sok más receptnél, hanem ahogy begyúrom, rögtön kezdhetjük a gyerekekkel kiszaggatni. Mert persze ez közös mulatság, ilyenkor mindhárom ott sürög-forog, gyúr, nyújt, szaggat. Persze utána egy órát takarítok, mert minden csupa liszt és tésztadarab! De olyan jó látni a büszke arcukat, amikor másnap, miután fel is díszítették a sok mézest, kitesszük az összeset a tálcákra!

Egy kis részlet a sokféle díszítésből, mindet a gyerekek készítették
A legkisebb az elmúlt héten volt beteg, többször is kapott kúpot, ami úgy látszik, hogy mély nyomot hagyott benne, mert az első dolog, amit formázott a tésztából, az egy kúp volt. És nem is olyan rossz egy  háromévestől. Utána egyfolytában azt kérdezgette, hogy mikor lesz már kész a kúpja, mert szeretné megenni. Még gyorsan sikerült lefényképeznem, de utána hamm, bekapta. Úgy látszik, örök barátság szövődött közöttük! (Gyanítom, hogy csak a következő lázas betegségig...)


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalácsfűszer (pl. Kotányi)
  • 25 dkg Rama, szobahőmérsékleten
  • 40 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
A lisztet elkeverem a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerrel. Közepébe csinálok kézzel egy kis lyukat, ebbe teszem a Ramát és kicsit félreteszem. A mézet alacsony lángon megolvasztom a cukorral. A cukor lehet sima fehér kristálycukor, de ha valaki be tud szerezni ún. sárga cukrot (ezt pl. Ausztriában fél kilós zacskóban árulják), az még jobb hozzá, mert ez kifejezetten mézeskalácshoz, stollenhez való. Kicsit melaszos, karamellás utóíze van, nagyon finom teába is. Szóval amikor a méz és a cukor felforrt, gyorsan leveszem a tűzről és ráöntöm a Ráma tetejére. Így hagyom egy ideig, hogy a forró hőtől megolvadjon. Utána jól összekeverem, és ha már nem túl forró, beledolgozom a tojássárgáját is. Rögtön lehet nyújtani és szaggatni. Ha kihűlt és elkezd kicsit keményedni, mikróba kell tenni rövid időre, és utána újra lehet vele dolgozni. A kiszaggatott mézeskalácsokat 150 fokos sütőben 20 percig szoktam sütni.



2 megjegyzés:

  1. Kedves Zsuzsi. Nekem van jo mezeskalacs receptem, de nagyon tetszik a diszitesed. Leirnad azt is? Koszonom. Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter! Nagyon egyszerű a díszítés: gyorsan készítettem egy mázat. Általánosságban 1 tojásfehérjéhez kell kb. 25-30 dkg porcukor, ez a tojás nagyságától függ. Nekem legutóbb a 30 dkg porcukor túl soknak bizonyult, ezért nyomtam bele még citromlevet, s így sikerült egy nagyon fényes, sűrű cukormázat kikevernem a habverővel. Szétosztottam kis tálkákba, egyet meghagytam fehéren, a többit pedig megszíneztem (Wilton festékkel) rózsaszínre, lilára, babakékre és zöldre. A gyerekek megszórták mindenféle cukorral, amit csak találtam itthon. A vége felé jöttem rá, hogy még szebb lesz a végeredmény, ha nem rászórják a cukrot, hanem magát a mézeskalácsot mártják bele a gyöngyökkel teli kis tálkába, mert akkor több cukor ragad rá és egyenletesebb lesz a felszíne (az apró cukorgyöngynél látszik).

      Törlés