Ezzel kínáltam Katát ebéd után. (Lásd: december 7-i bejegyzés.) Nem volt túl sok időm a sütögetésre, a kislányom is beteg volt, úgyhogy valami egyszerű őszi sütit kerestem. Férjem már napok óta célozgatott rá, hogy az elmúlt időszakban mintha háttérbe szorult volna a csokoládé, mint sütési alapanyag a konyhánkban, úgyhogy neki is kedvezve ezt a brownie jellegű almás tortát sütöttem meg.
- 2 közepes alma (én kifejezetten savanyú, zöldalmát vettem hozzá)
- 2 EK citromlé
- 250 g étcsoki
- 160 g tejszín
- 3 tojás
- 4 EK kukoricakeményítő
- 3 EK méz
- 3 EK mandulalapocska
- 1 EK barna cukor
A tejszínt felmelegítem, és a csokit apró kockákra szedve beledobálom, hogy felolvadjon. Közben folyamatosan kevergetem. Kicsit lehűtöm. Közben az almákat meghámozom, apróra felkockázom és meglocsolom a citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat egyenként beledobom a már langyosra hűlt csokis tejszínbe, és mindegyiket alaposan elkeverem. Hozzáteszem a keményítőt is. A tojásfehérjéket csipet sóval felverem, közben lassan hozzáöntöm a mézet. A fehérjehab kisebb részét a tojásos csokis tejszínbe keverem, majd a többi fehérjét is óvatosan hozzáadom. Ezt a tésztát egy kivajazott 22 cm átmérőjű kerek tortaformába öntöm, és a tetejét körben megszórom az almakockákkal. Ugyanígy rászórom a mandulalapocskákat és a barna cukrot is.
190 fokon kb. 40 percig sütöm. Nem baj, ha egy picit lágynak tűnik a közepe. Ha kihűlt, porcukorral megszórom a tálalás előtt.
190 fokon kb. 40 percig sütöm. Nem baj, ha egy picit lágynak tűnik a közepe. Ha kihűlt, porcukorral megszórom a tálalás előtt.
Fagyival még finomabb, ez például Creme fraiche ízű |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése