Enni Cake keresője

2013. december 11., szerda

Almás csokitorta

Ezzel kínáltam Katát ebéd után. (Lásd: december 7-i bejegyzés.) Nem volt túl sok időm a sütögetésre, a kislányom is beteg volt, úgyhogy valami egyszerű őszi sütit kerestem. Férjem már napok óta célozgatott rá, hogy az elmúlt időszakban mintha háttérbe szorult volna a csokoládé, mint sütési alapanyag a konyhánkban, úgyhogy neki is kedvezve ezt a brownie jellegű almás tortát sütöttem meg.


 Hozzávalók:
  • 2 közepes alma (én kifejezetten savanyú, zöldalmát vettem hozzá)
  • 2 EK citromlé
  • 250 g étcsoki
  • 160 g tejszín
  • 3 tojás
  • 4 EK kukoricakeményítő
  • 3 EK méz
  • 3 EK mandulalapocska
  • 1 EK barna cukor
A tejszínt felmelegítem, és a csokit apró kockákra szedve beledobálom, hogy felolvadjon. Közben folyamatosan kevergetem. Kicsit lehűtöm. Közben az almákat meghámozom, apróra felkockázom és meglocsolom a citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat egyenként beledobom a már langyosra hűlt csokis tejszínbe, és mindegyiket alaposan elkeverem. Hozzáteszem a keményítőt is. A tojásfehérjéket csipet sóval felverem, közben lassan hozzáöntöm a mézet. A fehérjehab kisebb részét a tojásos csokis tejszínbe keverem, majd a többi fehérjét is óvatosan hozzáadom.  Ezt a tésztát egy kivajazott 22 cm átmérőjű kerek tortaformába öntöm, és a tetejét körben megszórom az almakockákkal. Ugyanígy rászórom a mandulalapocskákat és a barna cukrot is.


190 fokon kb. 40 percig sütöm. Nem baj, ha egy picit lágynak tűnik a közepe. Ha kihűlt, porcukorral megszórom a tálalás előtt.



Fagyival még finomabb, ez például Creme fraiche ízű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése