Ez a keksz nekem maga a karácsony. Nem tudok betelni a melasz édeskés, kicsit karamellás illatával. Csak ilyenkor, karácsony tájékán használom, többek között ehhez a sütihez. Nem tudom megállni, hogy mielőtt beleharapok ebbe a kekszbe, ne szagolgassam meg egy kicsit, annyira mesés az illata! A melaszon kívül van benne fahéj és szegfűszeg, és mind kávéhoz, mind tea mellé nagyon finom. Kívül a cukorba forgatástól kap egy kis kérget sülés után, ami roppan, ha beleharapunk, de belül puha és omlós. Ilyet szoktunk kitenni a gyerekekkel a Mikulás rénszarvasainak is. Mindig elfogy az összes! (Recept:http://www.recipegirl.com/2008/07/31/chewy-molasses-spice-cookies/#_a5y_p=1019668)
- 30 dkg liszt
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1/2 tk szerecsendió (lehetőleg frissen reszelve)
- 15 dkg vaj, szobahőmérsékleten
- 20 dkg cukor + kb. 10 dkg a cukorbaforgatáshoz
- 1 tojás
- 60 ml melasz
A száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, fahéj, szerecsendió) egy tálban összekeverem. A lágy vajat 20 dkg cukorral habosra verem. Beleütöm az egész tojást, és beleöntöm a melaszt is. (A kanalat kötelező lenyalni!) Lassan beleszórom a száraz hozzávalókat is. Elég ragadósnak tűnik a tészta, de mégis lehet belőle dió nagyságú golyókat formázni. Ha mégsem, rövid időre be kell tenni a hűtőbe. A golyókat kristálycukorba forgatom, sütőlapra teszem, és kicsit lenyomkodom. 180 fokos sütőben 15 percig szoktam sütni. Utána még 1-2 percig hagyom állni a forró sütőlapon, majd rácsra téve hagyom teljesen kihűlni. A golyók méretétől függően 40-50 db keksz lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése