Enni Cake keresője

2015. február 15., vasárnap

Valentin napi szívecskés kalács

Nálunk kicsit eltolódott a Valentin nap: a férjem szombaton dolgozott, így ma ünnepeltünk. Kezdődött a reggel egy finom kaláccsal, amit felvágva a belseje egy szívecskét rejtett. A recept alapján a szívnek élénk piros színűnek kellett volna lennie, de 3 EK kakaópor hozzáadása után teljesen bebarnult, mintha soha nem is lett volna piros. A jó hír viszont, hogy ettől sokkal jobb lett az íze. Ezt a kalácsot bármikor el lehet készíteni pl. egy piknikre, akár a szívecske nélkül is, kakaós vagy natúr változatban. (Recept: Good Food Magazin)


Hozzávalók:
  • 2x175 g puha vaj
  • 2x175 g barna cukor
  • 6 nagy tojás
  • 2x140 g átszitált liszt
  • 2x1,5 tk sütőpor
  • 3 EK kakaópor
  • 2x85 g őrölt mandula
  • 2x100 ml tej
  • 3 tk vaníiakivonat
  • 1/2 tk gél állagú piros ételfesték vagy 28 ml folyékony
máz:
  • 100 ml zsíros tejszín
  • 200 g étcsoki
  • 50 g vaj
Habosra keverek 175 g vajat 175 g cukorral. 3 tojást villával felverek, és lassan a cukros vajhoz keverem. 140 g lisztet összeszitálok 1,5 tk sütőporral és a kakaóval. Hozzáadom a nedves hozzávalókhoz, majd az őrölt mandulát is beleszórom. Összevegyítek 100 ml tejet 1,5 tk vaníliakivonattal és a piros ételfestékkel, és ezt is a tésztához adom. Csomómentesre keverem. 

Egy kb. 20 centi hosszú kenyérformát sütőpapírral kibélelek (hogy ki is tudjam majd emelni), beleöntöm a masszát és 160 fokos sütőben kb. 70-75 percig sütöm. 10 percig hagyom a formában hűlni, majd rácsra helyezem és teljesen kihűtöm. Felszeletelem, 


és egy szív alakú kiszúróformával szíveket szúrok ki belőle. 


A maradék hozzávalókból egy másik ugyanilyen kalácsot sütök, annyi különbséggel, hogy nem kerül bele sem kakaó, sem piros festék. A tészta kb. 1/4 részét beleöntöm a formába,  a szíveket szorosan belenyomkodom,


majd a maradék masszát is beletöltöm. Ezt is kb. 70 percig sütöm. 10 perc után rácsra emelem és teljesen kihűtöm.

A mázhoz az összes hozzávalót gyenge tűzön felmelegítem, amíg mindegyik elolvad. Kicsit várok, hogy hűljön, majd amikor kenhető állagúvá válik, bevonom vele a kalácsot. Megszórom liofilizált málnával vagy rózsaszín szórócukorral.


Bátran szeletelhető, mert mindegyik szeletben jól látszódik, hogy a szívünket is belesütöttünk ebbe a süteménybe...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése