Enni Cake keresője

2015. február 25., szerda

Mangós citromtorta

A hétvégén a saját névnapi tortámat sütöttem meg.

Az idei első Sweet Dreams Magazin tele van jobbnál jobb mangós receptekkel. A Lidl-ben nemrégen volt ázsiai hét, árultak mangókonzervet (mert el kell, hogy mondjam, hogy puha, érett mangót még az életben nem sikerült kapnom itthon), gyorsan vettem is egyet, hogy elkészítsem az egyik tortát. Amikor el akartam pakolni, látom ám, hogy van még 1-2 darab mangó konzervem bespájzolva - ugyanis ha kapható, egyszerre többet is szoktam venni, hogy év közben lehessen mihez nyúlni. De előfordul, hogy megfeledkezem róla, és aztán meglepődöm, hogy milyen kincsekre bukkanok a szekrény mélyén... Most is így jártam, és, össze is írtam néhány mangós receptet az újságból, amit feltétlenül ki szeretnék majd próbálni.

Az első egy citromos variáció, már a nyarat idézi. Inkább érezhető rajta a citrom, mint a mangó, ez utóbbit főleg az utóízén lehet felfedezni. A díszítés enyhén szólva diszkrét, ugyanis magamnak nem szoktam vele pepecselni, ráadásul vasárnap 4 órára csúszott az ebéd, és a család utána rögtön meg akarta kóstolni a desszertet, szóval időm se volt ezzel vacakolni.


Hozzávalók:
citromos piskóta
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 7 evőkanál víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg liszt
  • 4 g sütőpor (kb. 2 csapott teáskanál)
  • csipet só
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat a cukorral, a vízzel és a citromhéjjal elektromos habverővel 15 percig verem, amíg világos színű, sűrű masszát nem kapok. Közben kimérem a lisztet és a sütőport, majd a csipet sóval  kemény habbá verem a tojásfehérjéket. A felvert tojássárgákra szitálom a lisztet és óvatosan összekeverem. A fehérjéből egy keveset kiveszek, amivel fellazítom a tésztát, végül a maradékot is nagyon óvatosan beleforgatom. Kivajazott, sütőpapírral kibélelt tortaformában 180 fokon 30 percig sütöm.

citromos krém
  • 8 EK citromlé
  • 3 lap zselatin
  • 3 tojás
  • 100 g cukor
  • 100 g ricotta
  • 400 ml tejszín
+ 1 friss mangó húsa vagy 400 g konzerv mangó, összepürésítve

A mangópürét 2 EK citromlével összekeverem és félreteszem. A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe.

A tojások sárgáját 40 g cukorral és a maradék 6 EK citromlével forró vízfürdőben besűrítem. Ezúttal nem kell olyan sokáig keverni, mivel kevés benne a folyadék, 5-10 perc alatt elkezd sűrűsödni. A zselatinlapokat kinyomkodom, néhány mp alatt a mikróban felolvasztom, és egy kevés citromkrémmel kikeverem. Az egészet visszaöntöm a citromkrémbe, folyamatos kevergetés mellett. Ezután a ricottát is belekeverem. 
A 3 tojásfehérjét lazán felverem, beleszórom a maradék 60 g cukrot, és kemény habbá verem. Ezzel lazítom a citromkrémet. Végül 100 ml felvert tejszínt is óvatosan beleforgatok. A krém elkészült, lehet tölteni a tortát.

A piskótalapot háromba vágom, és a legalsó köré teszek egy tortakarimát. Megkenem a citromos mangópüré felével, majd ráhalmozom a citromkrém felét.


Befedem a második lappal, amit megkenek a maradék mangópürével. Erre jön a citromkrém másik fele, végül a harmadik lap. 1-2 óráig pihentetem a hűtőben, hogy kicsit dermedjen. A tortakarima levétele után


a maradék 300 ml felvert tejszínnel bevonom a felszínét. Nekem volt otthon mangós desszertszószom (szintén Lidl termék, szerintem még kapható), ebből tettem hozzá kb. 1 decit, hogy ebben is érezhető legyen a mangóíz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése