Enni Cake keresője

2014. január 23., csütörtök

A legfinomabb házi lángos (sima+káposztás)

Még valamikor ősszel, Márton napján ellátogattunk a gyerekekkel a Nemzeti Múzeum kertjében megrendezett Márton napi rendezvényre, kíváncsiak voltunk a lampionos felvonulásra. De közben a gyerekek megéheztek, és nézegettem, hogy mit lehetne megkóstolni. Egyszer csak megpillantottam egy feliratot: káposztás lángos! Ezt már régóta kinéztem magamnak, de még sosem ettem ilyet. A sógornőm - aki nagy szakértő ebben - azt mondta, hogy az a jó fajta, amelyiknek a tésztájában van a párolt káposzta, nem pedig a töltelékben. Ebben a lángosban a káposzta a megfelelő helyen volt,  gyorsan be is faltuk.

A lányok a lampionokkal
Nemrég aztán itthon is megkívántam ezt a lángost. Eszembe jutott, hogy a nyári Stahl magazinban olvastam ilyesmiről, mégpedig Limara cikkét, akinek a receptjeit nagyon szeretem. Ugyanis eddig bármelyik receptjét próbáltam ki, az mindig tökéletesen sikerült: legyen az édes vagy sós, kakaós csiga, kalács, kifli vagy kenyér.

Volt is otthon egy fej káposzta, de miután elolvastam a receptet, rájöttem, hogy másik alkalomra kell halasztani, mert már késő délután volt, a káposztát pedig le kellett volna reszelni, majd sóban állni hagyni, megpárolni, kihűteni, stb. Szomorúan csuktam be az újságot, de ekkor megakadt a szemem egy korábbi oldalon, ahol a sima (piaci) lángos receptjét közölte. Ezt csak keleszteni kell és kisütni. Gyorsan bepakoltam mindent a kenyérsütő gépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette a tésztát, a férjem pedig kisütötte. Hatalmas élmény volt, otthon még nem próbálkoztunk soha lángossal, de ezután gyakrabban fogunk.


Hozzávalók:
  • 3,5 dl langyos víz
  • 3 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 1 l olaj
Az eredeti recept kézzel gyúrja a tésztát, de én nagyon meg vagyok elégedve a kenyérsütő gépemmel, minden kelt tésztát ebben készítek. Beleöntöm a vizet, sót, olajat, lisztet, amibe egy lyukat fúrok, hogy belemorzsoljam az élesztőt. Elindítom a tészta programot. Másfél óra múlva kiszedem a megkelt tésztát, 10 részre osztom, és gombócokat gyúrok belőle. Egy lábosban felforrósítom az olajat 180 fokra, a gombócokat kihúzkodom kb. 16 centi átmérőjűre és pár perc alatt megsütöm.

Sajttal-tejföllel az igazi
Pár nap múlva kipróbáltuk a káposztás lángost is: ez annyiban más, hogy 50 dkg fehér káposztát (a torzsája nélkül) lereszelek, megszórom 1 EK sóval, 20 percig állni hagyom, majd kinyomkodom a levét. Ezután kevés olajon kb. 1 EK cukrot karamellizálok, rádobom a káposztát, és fedő alatt puhára párolom, majd kihűtöm. Utána tudok hozzáfogni a lángostésztához: ehhez 3 dl víz kell, 3 tk só, 50 dkg liszt és 3 dkg élesztő. Én nagyjából 10 percig hagytam dolgozni a gépet, hogy összeálljon a gombóc, és utána adtam hozzá a párolt káposztát és még egy kevés lisztet. A továbbiakban ugyanúgy kell folytatni a receptet, mint ahogy feljebb már leírtam: keleszteni, gombócozni, kisütni és felfalni. 

A káposztás is sül
 

És elkészült!
Tipp: Mi most nem magát a lángost fokhagymáztuk, és kentük meg sima tejföllel, hanem a tejfölbe nyomtam 2 gerezd fokhagymát. Sokkal intenzívebb lett így az íze, máskor is így fogom megcsinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése