Vártam már az Eurovíziós Dalversenyt. Mindig megnézem, még akkor is, ha nem minden dal nyeri el a tetszésem.
A múltkor egy osztrák üzletlánc (Merkur) saját magazinjában, a "friends"-ben jelent meg egy receptsorozat, amiben különböző európai országok jellegzetes utcai (street food) ételeit adták közre, hasonló pontozással, mint a dalversenyen: a 3 legjobb recept 8, 10 ill. 12 pontot kapott. Egy párat kiválasztottam tesztelésre, legelőször a törökökét. Csináltam már korábban lahmacunt, az picit máshogy készült, de éppen ezért vártam most kíváncsian a végeredményt. Kell hozzá egy vékony élesztős tészta, most is a kenyérsütőgéppel kevertettem be. Nagyon vékonyra kell kinyújtani, 4 adag lesz belőle. Pár perc alatt megsül a sütőben, utána lehet pakolni rá a feltéteket. Én 12 pontot adtam az ízre, de egy hibája azért van: lehetőleg fal felé fordulva együk, háttal a többieknek, mert kulturáltnak végképp nem mondható az evési módja, bárhogy is igyekeztem. Talán ha kevesebb cuccot pakolok bele, fel lehet tekerni, és könnyebb elfogyasztani.
Hozzávalók:
- 170 ml langyos víz
- 1 tk cukor
- csipet só
- 1 EK olívaolaj
- egy gondolatnyi vörösborecet
- 250 g liszt
- 10 g friss élesztő
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 3 db aszalt paradicsom, apróra vágva
- 1/2 tk édesköménymag
- 1/2 tk római kömény
- 300-400 g darálthús
- 1 kis dobozos sűrített paradicsom
- 400 ml húsleves
- só, bors, csipet cukor
- 200 g görög joghurt
- 50 g feta sajt (eredetileg "Beyaz Peynir" nevű török sajt)
- 1 tk olívaolaj
- 1 tk citromlé
- kevés összevágott kapor (én nem tettem bele, mert nem szeretem)
- 1/2 kígyóuborka, kockázva
- 2 paradicsom, kockázva
- 1 kis lilahagyma, félfőre vágva
- 1-2 tk vörösborecet
- 2 EK olívaolaj
- 1 EK dióolaj
- só, bors
- kb. 10 dkg feta, kockázva (vagy Beyaz Peynir)
tészta:
A kenyérsütőben összekeverem a vizet, cukrot, sót, olívaolajat, vörösborecetet, lisztet és élesztőt. Megkelesztem, majd négybe vágom, és vékonyra kinyújtom. Lehet kerekre, de ellipszis alakúra is. Sütőpapíros tepsiben kettesével megsütöm, 220 fokon elég neki 8 perc. Előtte megszurkálom villával, hogy ne púposodjon fel. Ha elkészült, úgy néz ki, mint egy lángos, persze olajban sütés nélkül.
húsos ragu:
Kevés olajon megpárolom a hagymát, a fokhagymát, kicsit sózom, majd hozzáadom az aszalt paradicsomot, majd a fűszereket, és a darált húst. Kicsit lepirítom, mi szeretjük, ha vannak benne barnult darabok. Ekkor a sűrített paradicsommal ízesítem, felöntöm a húslevessel, sózom, borsozom, cukrozom és hagyom párolódni kb. 10 percig.
joghurtos öntet:
A joghurtot összeturmixolom a fetával, az olívaolajjal, a citromlével, és a kaporral.
török saláta:
Az uborkát, paradicsomot, lilahagymát összekeverem és leöntöm az ecetből, olajból, sóból, borsból készült dresszinggel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése