Ez a jó kis recept a sógornőmtől származik. Pontosabban ő is kapta az egyik kollégájától (még hogy kapta... Sírva könyörögtek a receptért...) Ugyanis a munkahelyén Tibor napot ünnepeltek, és erre a jeles alkalomra N. Tibor kollégájuk felesége (így ismeretlenül is üdvözlöm) ezt a finomságot készítette. Persze rögtön elfogyott, és amikor az egyik kolléganő otthon is megsütötte, azt mesélte, hogy még kihűlni sem volt ideje, a család még melegen elpusztította. (Megjegyzem, hogy érdemes várni, míg kihűl, sőt, fogyasztás előtt hűtőben tárolni, mert más lesz az állaga, szerintem lehűtve még finomabb.)
Még egy jó tanács: Minél zsírosabb túrót vegyünk hozzá, mert egyrészt akkor nem ég le a botmixer, amíg az összes túrót szétnyomkodjuk vele, másrészt nem lesz száraz. Legjobb, ha piacon szerezzük be valamelyik termelőtől, de ha csak bolti van, az se tragédia. Először én is abból csináltam, és a botmixernek hála, egyáltalán nem lett csomós. Kitaláltam, hogy eperrel rakom ki, úgy kap egy plusz ízt, de ezt évszaktól függően lehet variálni pl. meggyel, málnával, áfonyával.
Most a hétvégén megsütöttem másodszor is, egy szülinapi grillezésre én vittem a desszertet. De a végén úgy döntöttünk, hogy az epret nem a tortához használjuk el, hanem inkább folyékony formában egy újabb adag epres limes italhoz, ami utólag is jó döntésnek bizonyult. Ehelyett lekvárral kentük meg a tetejét (ez lehet eper vagy meggy, vagy bármilyen piros gyümölcs), így is kiváló.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 40 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2 citrom reszelt héja és leve
- 6 tojás, szétválasztva
- 1 kg túró
- 1 EK liszt
- 10 dkg gríz
- 1 csomag sütőpor A puha vajat habosra keverem a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a citrom levével- és héjával, valamint a tojássárgákkal. Ezután apránként hozzáadom a túrót, minden alkalom után botmixerrel alaposan összeturmixolom. A grízt elkeverem a liszttel és a sütőporral, majd ezt is hozzászórom, végül a habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatom. Egy kivajazott, kiprézlizett nagy kerek sütőformába öntöm (az enyém kifejezetten túrótorta sütésére készült, az Aldiban vettem, 32 centis) és 180 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt sütöm.
Ezután lehet díszíteni eperrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése