Enni Cake keresője

2015. május 30., szombat

Aludttejes epres torta

Az egész recept úgy indult, hogy egy kedves kolléganőmtől kaptam egy üveg házi kecsketejet. Felforraltam, és hogy ne egyszerre fogyjon el, a felét ittam csak meg - a maradékot visszaöntöttem a palackba. Igen, de aznap vettem egy kis üveg aludttejet is - múltkor olvastam egy klassz aludttejes receptet, és még akkor elhatároztam, hogy ha aludttejhez jutok, feltétlen kipróbálom. 
Másnap este elő akartam venni a féltve őrzött kecsketej másik felét, gyorsan kikaptam a hűtőből, kibontottam... és valahogy nehezen akart kinyílni. Rájöttem, hogy miért: a(z egészen idáig) bontatlan aludttej volt. A kecsketej meg sehol. Gondolom, a férjem megitta a kávéjához, nem figyelte, milyen tejet tölt bele... Na jó, miután túltettem magam a traumán, elkezdtem keresgélni az aludttejes receptemet -  ha már felbontottam a palackot, muszáj lesz pár napon belül felhasználni.

Alkalom is adódott, hogy megsüssem: unokatestvéremnek 2 hete ünnepeltük a 40. születésnapját. Volt meglepetés, lufi, üdvözlő lapok, és természetesen torták. Mivel kb. 16-an gyűltünk össze, sütöttem hármat is: egy levendulás trüffeltortát, egy epres túrótortát és a fent említett aludttejest. Végül több ilyen receptet is találtam, és a sokból alkottam egyet: a tésztája eredetileg egy kenyérformában sütendő piknik kalács recept, ezt pár napja kuglófnak is megsütöttem. Különlegessége, hogy Fanta kell a tésztájába - ettől lesz olyan különlegesen puha és szaftos. Ha már epres, akkor epres Fantát vettem hozzá, és meglepődtem, hogy mennyire rózsaszínes árnyalatú lett tőle a piskóta. Azt gondoltam, nem lehet majd érezni az ízén, pedig de. A krém egy másik tortából való, és szintén ki fogom próbálni egy sima pohárkrémhez is, mert önmagában is finom, az aludttejtől kicsit savanykás, nagyon üdítő. Szerintem jól sikerült ez a kombináció, ahogy a születésnap is. Napsütés, kellemes emberek, finom ételek, hangulatos zene (a nagybátyám tangóharmónikázott), kár, hogy olyan ritkán van ilyesmire idő...


Hozzávalók: 
(1 csésze=250 ml)
  • 4 tojás
  • 1,5 csésze cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 csésze olaj
  • 1 csésze Fanta
  • 4 csésze liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dl aludttej
  • 50 dkg eper
  • 6 lap zselatin
  • 1 citrom leve
  • 7 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó Zselatin fix
  • kb. fél üveg eperlekvár
Legelőször is a tortalapot készítem el: a hozzávalókat egy nagy keverőtálban csak össze kell keverni. Először a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. Majd az olajat és a Fantát is beleöntve, végül a sütőporral elkevert lisztet, több részletben. Egy 28 cm-es kerek tortaformában 180 fokon kb. 60 perc alatt sül meg, de kb. 45 perc után nézzünk rá, mert nem minden sütő egyforma.

Az aludttejes krém elkészítése: a megmosott epret nagyobb darabokra vágom. A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe. A cukrot a citrom levével felforralom, majd felolvasztom benne a kinyomkodott zselatinlapokat. 2-3 EK aludttejet belekanalazok, majd a többi aludttejet is beleöntöm, az eperdarabokkal együtt.  A felvert tejszínnel lazítom. A biztonság kedvéért tettem bele a végén egy zacskó zselatin fixet, hogy biztosan megzselésedjen, és mint utólag kiderült, ez jó döntés volt (2-3 részletben szórtam bele a zacskó tartalmát, óvatosan elkeverve). Kicsit vártam, hogy keményedjen, közben az elkészült tortalapot kettévágtam, az alsó lapot megkentem eperlekvárral, és rátettem a másodikat. Ha van otthon olyan tortakarima, amit szorosan a torta köré lehet fogatni, akkor azt most elő lehet venni, és akár még folyósan is a tetejére lehet halmozni az epres krémet, úgysem tud lefolyni. Ha nincs ilyen, akkor kicsit várjunk, amíg a krém megkeményedik. Végül néhány óráig beteszem a hűtőbe, hogy tökéletesen kihűljön és megdermedjen. A tetejét gyümölcsökkel és mentalevéllel díszítem.







A narancsos Fantával készült kuglóf

Ebbe még tettem két marék aszalt borbolyát, erről a finomságról majd később bővebben írok.
UI: A történethez hozzátartozik, hogy másnap kiderült, hogy a férjem nem is itta meg a kecsketejet, csak áttette egy másik polcra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése