Enni Cake keresője

2014. augusztus 3., vasárnap

Szederkrémes torta zöldcitromos piskótával

Ezt a tortát Kristóf névnapjára sütöttem július végén, ilyenkor nyáron szoktuk ünnepelni, mert a másik két gyereknek is nyáron van a névnapja, és hát nehogy valamelyik kimaradjon a jóból - így nincs vita: a szülinapok télen, a névnapok nyáron vannak.

Apukámnál érik a  szeder, ők időnként, ha megérik egy adag, leszedik és lefagyasztják - és egyszer, ha elég mennyiség összegyűlt, lekvárt főznek belőle magában, esetleg más hasonló gyümölccsel vegyítve (pl. áfonya, málna). Ilyenkor mindig fájó szívvel gondolok arra, hogy ebből a gyönyörű gyümölcsből lekvár készül (idén különösen nagy szemű példányok nőttek), mert lekvárnak a kevésbé mutatós szemek is megfelelnek. Persze, a belőle készült lekvárt is imádom, és használom, de mindig agyalok, hogy milyen tortát lehetne belőle készíteni, mielőtt a maradékot a fagyasztóba küldik. Most ez lett belőle, a család nagy örömére, mert igencsak gyorsan elfogyott.


Hozzávalók:
  • 50 g vaj
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 160 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 6 tojás 
  • csipet só
  • 180 g cukor
  • 300 g szeder
  • 30 ml zöldcitromos limoncello
  • 5 EK porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 100 g mascarpone (elhagyható)
  • 1 csomag Zselatin fix (dr. Oetker)
  • fél zöldcitrom leve
A vajat egy serpenyőben megolvasztom a zöldcitrom héjával. Amíg hűl, elkezdem a piskótákat. Kettőt sütök egymás után, vagy ha van két db egyforma tortaformája valakinek, sütheti egyszerre is, de nekem az a tapasztalatom, hogy a légkeveréses módban nem jön olyan szépen fel a piskóta.
Szóval a 3 tojás sárgáját 90 g cukorral és a zöldcitromlé felével krémesre verem, majd beleszitálok 1/2 tk sütőporral elkevert 80 g lisztet. Utána 3 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verek, és óvatosan beleforgatom. Végül a közben langyosra hűlt zöldcitromhéjas vaj felét is hozzáadom. A tésztát 26 cm-es kerek tortaformába öntöm és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. Ugyanígy elkészítem a másik piskótalapot is.

20 dkg szedret 2 EK porcukorral és a likőrrel megpárolok - először felforralom, aztán perc percig alacsonyabb hőfokon főzöm. Kihűtöm, majd összeturmixolom, de nem baj, ha maradnak benne darabok. Közben felverem a tejszínt, és amikor már megfelelő állagú, beleszórom a zselatin fixet, a maradék 3 EK porcukrot és fél zöldcitrom levét, végül a mascarponét is (ez nem volt eredetileg a receptben, de nekem maradt 10 dkg a múltkori áfonyás torta készítése után). A krém egyharmadát kiveszem, és a maradék kétharmadhoz hozzákeverem a turmixolt szedret. Beteszem a hűtőbe, hogy kicsit megkeményedjen.

Az első lapot megkenem a szedres krém felével, ráteszem a második lapot, majd a maradék krémet. A rózsaszín krém tetejére megpróbálom rákenni a félretett zöldcitromos tejszínt, már ha nem keményedett meg teljesen. Nekem jobban megkocsonyásodott, mint a szedres (nyilván abban több a folyadék a szeder miatt), ezért nehezen volt kenhető. Ezért először csak villával márványosra kevertem a kétféle krémet a tetején, majd végül a torta oldalát is bekentem vele. A tetejét szederrel és mentával díszítem.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése