Ebben az évben kevesebb időm volt a húsvétra készülni. A szokásos répatorta nem maradhatott el, de egy újdonságot is ki akartam próbálni. A választásom a legfrissebb Nők Lapja Konyhában olvasott fehér csokis kókuszos tortára esett, amely Farkas Vilmos cukrász receptje. Azért szeretem az általa közzétett süteményeket, mert ő sem használ vajat a krémek készítéséhez, ezáltal sokkal könnyebb az állaguk.
Bevallom, kevésbé rajongok a fehér csokiért, kicsit tartottam tőle, hogy túl édes lesz. De nem lett az, a csokis piskótalappal együtt fantasztikus ízvilág lett a végeredmény. Szerintem az is jót tett neki, hogy egy éjszakát a hűtőben pihent, és volt ideje összeérni, úgyhogy mindenképpen érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni. Szerintem annyira finom ez a torta, hogy simán lehetne cukrászdában árulni, én mindennap rájártam a hűtőben 1-1 szeletre!
Hozzávalók:
piskóta:
- 16 dkg étcsoki
- 16 dkg puha vaj
- 5 dkg porcukor
- 8 tojás, szétválasztva
- 20 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 16 dkg liszt
- 1 liter tejszín
- 30 dkg fehér csoki
- 20 dkg kókuszreszelék
- esetleg 1 zacskó Zselatin fix
Először elkészítem a piskótát: első lépésként érdemes a csokit vízgőz fölött megolvasztani, hogy legyen ideje langyosra hűlni. Ezután a vajat felhabosítom a porcukorral, majd gyors mozdulattal belekeverem a tojássárgáját. A tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verek.
Ha langyosra hűlt a csoki, azt is a tojássárgájás részhez keverem, majd óvatosan beledolgozom a tojásfehérjehabot is. Végül a kakaóporral elkevert lisztet is beleszitálom. (Itt jegyzem meg, hogy kicsit tartottam attól, hogy összetörik a tészta, mivel én más sorrendben szoktam összekeverni: először a lisztet szitálom bele és csak a legvégén a tojásfehérjehabot. Ezzel elérem, hogy a fehérjehab kevésbé esik össze, mivel csak a legutolsó fázisnál adom hozzá. Végül így sem esett össze, sikerült három lapra felvágnom, de aki biztosra akar menni, felcserélheti a sorrendet.)
Egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazok, kibélelem sütőpapírral, beleöntöm a tésztát és 165-170 fokon kb. 50 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni, és 3 lapba elvágom.
A krémhez a tejszínt forrásig melegítem, beletördelem a fehér csokit, és kevergetve elolvasztom benne. A kókuszreszeléket is belekeverem és hagyom teljesen kihűlni. (Ez is elkészíthető előző nap.)
Ezután robotgéppel felverem. A szokásos trüffelkrémnél folyékonyabb lett az állaga, ezért beleszórtam majdnem egy zacskó Zselatin fixet (az Aldiban kapható változat 30 g-os, a dr. Oetker-es 20 g-os, abból szerintem belemehet az egész).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése