Enni Cake keresője

2015. január 29., csütörtök

"Tavaszváró" csokis-maracujás citromtorta

A másik hétvégi torta két személynek is készült egyszerre: egyrészt anyukámnak január közepén volt a névnapja, de csak most sikerült megköszöntenünk, másrészt a kisfiam szülinapi tortája is ez volt egyben. 



Ezt a bejegyzést néhány napja megírtam az alábbi szöveggel:

"Akik ismernek, tudják rólam, hogy imádom a telet: már szeptemberben a karácsonyt várom és majd' megveszek egy kis hóért. Ehhez képest sem tavaly, sem idén nem volt benne részem. Ami kevés hó az országban esett, az sem ott, ahol éppen tartózkodtam. Úgyhogy arra jutottam, hogy most már elegem van a hosszú várakozásból, hogy folyton az időjárásjelentést figyelem, hátha jósolnak egy kevés hózáport. Most már inkább a tavaszra kezdek koncentrálni, meg az elkövetkező nyárra. Gyorsan vettem egy jácintot, meg egy csokor tulipánt, és  valami nagyon friss, nagyon nem téli ízt akartam összehozni. Ez a citromos-maracujás valóban inkább egy forró nyári napra emlékeztet. Az eredeti ötletet "Csakapuffin" nevű blogger egyik bejegyzése adta, a citromos csokitorta. Annyit változtattam, hogy a saját jól bevált vizes piskótámat sütöttem meg tésztalapnak, csak most citromos változatban, és a citromkrém mellett készítettem egy maracujásat is. Csokit nem tettem belülre, elég volt, hogy kívülről kapott egy mázat. Végtére is most a nyárra készülünk..."

Aztán ma reggelre imám meghallgatásra talált, és amikor már végleg lemondtam róla, elkezdett esni a hó! Lottika az oviból hazafelé meg is kérdezte nagy csodálkozva: "Budapesten is esik a hó?" Igaza van, eddig itt még nem nagyon találkozott vele... Jól ki is használtuk, ki tudja, hátha ez lesz az első és egyben utolsó havas idő az évben. A lányok szaladtak a játszótérre,


én meg végre valahára újra meghallgathattam, milyen is, ha a csizmám alatt ropog a hó. Olyan kedves hang ez, mint meleg nyárestéken a tücsök ciripelése, vagy -maradjuk a télnél- a kályhában a tűz pattogása. Lehet, hogy csak pár centis, lehet, hogy holnapra mind elolvad, de a lényeg, hogy van: igazi, magyar hó! És még ropog is!



Nesze neked, tavasz, egy picit még várhatsz...! De a torta receptjét azért leírom.


Hozzávalók:

piskóta:
  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 8 evőkanál víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg liszt
  • 5 g sütőpor (kb. 2 csapott teáskanál)
  • csipet só
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat a cukorral, a vízzel és a citromhéjjal elektromos habverővel 15 percig verem, amíg világos színű, sűrű masszát nem kapok. Közben kimérem a lisztet és a sütőport, majd a csipet sóval  kemény habbá verem a tojásfehérjéket. A felvert tojássárgákra szitálom a lisztet és óvatosan összekeverem. A fehérjéből egy keveset kiveszek, amivel fellazítom a tésztát, végül a maradékot is nagyon óvatosan beleforgatom. Kivajazott, sütőpapírral kibélelt tortaformában 180 fokon 30-35 percig sütöm.

citromkrém:
  • 4 citrom
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 5 tojás
A citromok reszelt héját, levét és a cukrot egy kis lábosban felteszem főni, de csak addig, amíg a vaj teljesen elolvad. Utána beleteszem a villával felvert tojásokat, és vízgőz felett elkezdem melegíteni, de közben kevergetem, mint egy őrült, hogy ki ne csapódjon a sárgája. Ha jól emlékszem, kb. 82 fok körül kezdett sűrűsödni, az a lényeg, hogy sűrű, krémes állagot érjünk el. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd üvegbe téve hűtőben tárolom. Ezt 1-2 nappal előtte nyugodtan el lehet készíteni, 1-2 hétig simán eláll a hűtőben. Kb 400 ml lesz belőle.


maracujás krém:
  • 10 dkg mascarpone
  • kb. 2 dl maracujás desszertszósz (Lidl-ben kapható)
  • 1 dl felvert tejszín
  • 1 zacskó zseléfix (dr. Oetker)
A mascarponét a maracujaszósszal kikeverem, lehet nyugodtan gépi habverővel, mert akkor egészen sima lesz. A tejszínt kissé felverem, majd beleszórva a zseléfixet keményre verem a habot. Óvatosan elkeverem a maracujás krémsajttal. Cukor szerintem nem kell hozzá, de ízlés szerint kevés porcukorral édesíthető.

csokimáz:
  • 100 ml tejszín
  • 15 g cukor
  • 15 g méz
  • 100 g étcsoki
A tejszínt a cukorral és a mézzel felmelegítem, majd a csokit beletördelem. Addig kevergetem alacsony lángon, amíg a csoki elolvad. Ezután hűvös helyre teszem, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, kicsit sűrűsödhet is.

A torta összeállítása: a citromos piskótát 3 részre vágom. Az első lapot megkenem a citromos krémmel.


Arra jön a második lap, majd a maracujakrém,


végül a harmadik lap és a csokimáz, ezzel körben az oldalát is megkenem. Hogy ne folyjon ki, köré lehet tenni egy kapcsos tortaformát vagy egy karimát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése