Enni Cake keresője

2015. január 13., kedd

Somlói torta - újévi design

Ez az év is elkezdődött, bízom benne, hogy jobb lesz, mint a 2014-es... A szilvesztert - a tavalyihoz hasonlóan - gyerekek körében töltöttük, keresztlányomékkal együtt összesen 5 gyerkőc zsivajától volt hangos a lakás. De nem bántam, mert nekem a szilvesztereste a karácsony előtti rohanás kipihenését jelenti, ilyenkor szeretek otthon bevackolódni. Na, nem mintha pihenés lett volna az a nap, de idén nagyon visszafogtam magam - mind a karácsonyi, mind a szilveszteri eszem-iszomot illetően. Szenteste összesen 1 db (trüffel) tortát sütöttem, semmi aprósüti, semmi egyéb nyalánkság, (ezt Anyukám, a drága megtette helyettem, nem kellett nélkülözni a bejglit és a zserbót). Két ünnep között sem sütöttem semmit, és szilveszterre tolódott az a bonyolult, több részfeladatot igénylő torta elkészítése, amit eredetileg Szentestére szántam. Így jól rápihenve már egész másképp álltam hozzá.

A recept eredetileg egy barátnőm barátnőjétől származik, akinek a tesója sütötte meg először, és teljesen elájult tőle a család. Amikor végigolvastam, rögtön az jutott eszembe, hogy nyugodtan elmehetne országtortának is. Idén ugye a Somlói revolúció lett a nyertes, ami, valljuk be őszintén, kevésbé hasonlít a mi Somlói galuskánkra. Ebben viszont van sima, kakaós és diós piskóta, főzött vaníliakrém, baracklekvár, csokimáz, és ráadásnak még egy nagyon finom tokaji szamorodnis  mártogató.

A fénykép minőségével nem vagyok csak kibékülve - mire kész lett a torta, beesteledett, és a lakásban már nem tudok éles képet készíteni a telefonommal. De az is igaz, hogy a negyedik Cosmopolitan koktél után ez az apróság már nem nagyon zavart, ezért még azzal sem nagyon foglalkoztam, hogy valamilyen szép terítőt tegyek alá. Csak arra próbáltam koncentrálni, hogy az a rengeteg marcipán dísz, amit a tortához előző nap készítettem, mind ráférjen. Talán egy kicsit túl sok lett belőle? Annyi baj legyen, a férjem azt mondta. hogy neki tetszik, mert így lett vidám hangulata. A mi vidám hangulatunk meg amúgy is már meg volt alapozva...

Hozzávalók:

sima piskóta
  • 2 tojás
  • 2 EK nádcukor
  • 2 EK víz
  • 2 EK liszt
  • késhegynyi sütőpor
A tojások sárgáját habosra verem a cukorral és a vízzel, és amikor kicsit besűrűsödött, beleszitálom a sütőporos lisztet. Végül a felvert tojáshabot is óvatosan hozzáadom. 26 cm-es kerek tortaformában 180 kb. 20 percig sütöm.

diós piskóta 
  • 2 tojás
  • 2 EK nádcukor
  • 2 EK víz
  • 2 EK liszt
  • 1 EK darált dió
  • késhegynyi sütőpor
Elkészítése ugyanolyan, mint a sima piskótáé, csak a diót a liszt beleszitálása után kell óvatosan hozzáadni.

kakaós piskóta
  • 2 vagy 3 tojás
  • 2 EK nádcukor
  • 2 EK víz
  • 2 EK liszt
  • 1 EK holland kakaó
  • késhegynyi sütőpor
Elkészítése ennek is ugyanolyan, mint a sima piskótáé, csak a kakaóport a liszttel együtt kell beleszitálni. Eredetileg ez is 2 tojásból készül, de mivel ez lesz a legalsó lap, ami az összes réteget tartja, el lehet készíteni 3 tojásból, hogy ez egy kicsit magasabb legyen. Őszintén szólva ezek elég vékony piskóták, nem olyan, mint az én vizes piskótám, de ragaszkodtam az eredeti recepthez. Aki a vastagabbat szereti, készítse több tojásból.

vaníliás krém
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tojás + 6 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
  • 2 rúd vanília
  • csipet só
  • 4 lap zselatin
  • 4 dl zsíros tejszín
Ezt a krémet már előző nap célszerű elkészíteni és folpackkal lezárva másnapig a hűtőben tárolni. A zselatinlapok és a 4 dl tejszín kivételével az összes hozzávalót egy tálba teszem és vízgőz felett, állandóan kevergetve 82 fokra melegítem, hogy megkössön. (Nekem a 82 fok elérése után még nem nagyon akart sűrűsödni, ezért kicsit tovább főztem és kevergettem.) Ezután a 4 zselatinlapot pár percre hideg vízbe áztatom, és lassan a vaníliakrémbe öntöm, közben állandóan keverem, hogy a zselatin ne csomósodjon meg. Kihűtöm, közben a maradék 4 dl tejszínt kemény habbá  verem, végül ezt is összekeverem a krémmel. Ezután 8-12 órán át hűtőben tartom.

piskóta marinád
  • 1,25 dl víz
  • 1,25 dl száraz Tokaji Szamorodni
  • 6 dkg cukor
  • 2 cl rum (ha van, akkor 80 %-os)
  • 1 narancs reszelt héja és leve
A vizet, a tokajit és a cukrot egy serpenyőben sziruposra forralom. Megvárom, míg visszahűl 70 fokosra, ekkor hozzáadom a rumot, a narancs levét és héját. Ha szükséges, alacsony lángon még kicsit beforralom. (Vagy ha gyerekek is esznek belőle, mert ugye ilyenkor muszáj elpárologtatni az alkoholt.) Ha teljesen kihűlt, leszűröm és kis üvegbe téve ez is másnapig a hűtőben várakozhat.

diógrillázs
  • 6 dkg méz
  • 18 dkg dió, apróra vágva
A mézet felforralom, beleszórom a diót és kevergetve kicsit karamellizálom. Ezután egy sütőpapírra borítom, jól szétterítem és másnapig várok vele, hogy kihűljön. Közben szemezgettem belőle, mert nagyon finom, egyáltalán nem az a kemény, fogtöméskiszedő grillázs, hanem puha, enyhén karamelles ízű rágcsálnivaló. Nehéz abbahagyni a nassolást.

csokimáz (Mirror glaze)
  • 1 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg kakaó, átszitálva
  • 1 dl tejszín
  • 3 lap zsetin
Eredetileg itt egy 10 dkg csoki és 10 dkg tejszín összeolvasztásából készült csoki ganache receptje állt, de nekem van egy jól bevált csokimáz receptem, amit még az interneten találtam, és azt készítettem el. Ha jól sikerül, akkor tökéletes tükörfelülelet kapunk, amit a tortára öntve magunkat is megláthatjuk benne.

Szóval úgy készül, hogy a vizet, a cukrot, a kakaót és a tejszínt kevergetve elvileg 106 fokig melegítem (nekem max. 103-ig sikerült felmenni, és nem akartam, hogy teljesen elpárologjon belőle a víz, ezért nem erőltettem tovább azt a 106 fokot). Visszahűtöm 60 fokosra, közben a 3 lap zselatint pár percre beáztatom hideg vízbe, majd 30 ml vízzel együtt néhány mp alatt felolvasztom a mikróban, és a csokimázhoz öntöm. Simára keverem. Ha 30 fokosra hűlt, felhasználható, ekkor kell a tortára önteni, ezért addigra állítsuk össze a tortát, ez legyen az utolsó lépés.

A torta összeállítása: Alulra kerül a kakaós lap. (Ekkor én körétettem egy tortakarikát, hogy ne essen szét a torta, nem muszáj, de praktikus.) Jó vastagon megkenem baracklekvárral, majd rámorzsolom a diós grillázs kb. felét.


Erre jön a vaníliakrém fele,


amit beborítok a sima piskótával. Kicsit lenyomkodom, hogy egyenletesen sima legyen, majd megöntözgetem a tokajis marinád egy részével.


Erre elvileg egy vékony réteg csokiganache jött volna, de én mindet a tetejére tettem. A vaníliakrém másik felével megkenem, a tetejére jön a diós lap. Ezt ismét megcsepegtetem a marináddal, és én még kentem rá egy újabb vékony réteg baracklekvárt is. A tetejét óvatosan leöntöttem a csokimázzal. Amikor úgy éreztem, hogy eleget szilárdult, óvatosan levettem róla a karimát és a tetejét feldíszítettem. Alapesetben olyan díszítést készítettem volna, hogy a maradék grillázsból 12 db kerek golyócskát készítek (könnyű ilyet csinálni, mert kicsit ragad), és ezt teszem körbe a tortán. A vaníliakrém mennyiségét is kicsit soknak találtam, nem tettem bele mindet, ezért maradt annyi, hogy habzsákba téve apró halmokat készítsek a torta tetejére. Csak aztán jött a többi szilveszteri díszecske, amiknek muszáj volt rákerülni...


Karácsonyról meg csokitáblám maradt, és ezekből, meg a maradék szilveszteriből készítettem egy medley-t egy másik torta tetejére. Végre minden dísz elfogyott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése