Enni Cake keresője

2014. december 14., vasárnap

Vodkás-aszaltszilvás "DISZNÓTOR" torta

Gyakran találkozom a Facebook üzenőfalán Tibi atya aranyköpéseivel. Sok "híve" van, ez kétségtelen. Azt már tudom róla, hogy nem veti meg a jó fajta alkoholos italokat, a szép kislányokat, és nem is az a szégyenlős alkat, valljuk be őszintén... Na hát ez a torta szerintem neki is bejönne.


A testvéremékhez mentünk látogatóba a hétvégén, ahol disznóvágás volt, és ez a torta pont megfelelő volt erre az alkalomra: van benne vodka (a hajnali felébredéshez), van benne kávé (hogy ébren tartson a nap folyamán), és persze vannak benne (rajta) kismalacok. A tésztájában aszalt szilva, és az én továbbfejlesztett változatom krémjében mascarpone sötét szilvalekvárral. 

Először a családnak készítettem el múlt héten próbából, és csak a tésztába tettem vodkát, aminek az alkoholtartalma persze elpárolgott sütés közben. De ha gyerekek nem esznek belőle, akkor lehet még fokozni: kettévágjuk a kihűlt tésztalapot, meglocsolgatjuk extra adag vodkával, amit magába szív a piskóta (meg mi is a sütivel). Így igazi bulitortát kapunk!  (Recept: Pesti Est, www.hedonism.hu)

Ez a gyerekbarát változat

Hozzávalók:
  • 2 EK instant kávé
  • 20 dkg liszt
  • 4 EK kakaópor
  • 1 EK sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 10 dkg puha vaj
  • 25 dkg cukor (lehet fele-fele arányban fehér és barna cukor)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg aszalt szilva, apróra vágva (én a késes robotgéppel csináltattam)
  • 1 dl vodka (+ kb. fél deci a locsolgatáshoz)
A kávét először is feloldom fél dl forró vízben. Egy tálban összevegyítem a lisztet, kakaót, sütőport és sót. Egy másik tálban elektromos habverővel jó habosra felverem a vajat a cukrokkal és a kicsit kihűlt kávéval. Egyesével beledobom a tojásokat, és mindegyik után alaposan elkeverem. A száraz hozzávalókat is beleszórom, majd kis keverés után a vodkát is, végül az aszalt szilvát. Egy kivajazott 26 cm átmérőjű kerek tortaformába öntöm és 180 fokon kb. 35 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, tejszínhabbal a tetején is lehet tálalni, mert magában is finom, de az én továbbfejlesztett változatomban a lapot kettévágom és megkenem szilvás krémmel: 25 dkg mascarponét jól kikeverek 15 dkg szilvalekvárral (pl. a LIDL-ben kapható "Maribel" fűszeres szilvalekvár nagyon jó erre a célra, szívesen használom sütik lekenésére). Előtte jöhet a  vodkás locsolgatás igény szerint.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése