Enni Cake keresője

2018. március 15., csütörtök

Deák-torta

A mai ünnepnap alkalmából valami autentikus magyar tortát akartam sütni, bele is szaladtam az interneten ebbe a receptbe. Ugyan a férjem azt mondta, hogy a mai napra inkább a Kossuth kifli illett volna, de megmagyaráztam neki, hogy annak idején a kiegyezésről szóló tárgyalások 1867. március 20-án kezdődtek meg, és 5 nap múlva március 20-a, szóval Deák Ferencre mindenképpen meg fogok emlékezni a napokban. 

Lehetne a neve az is, hogy :"egy klassz sütemény az összegyűjtött és lefagyasztott tojásfehérjék hasznos felhasználására", de a Deák-torta rövidebb. Szerintem kb ennyi köze van a híres magyarhoz, ugyanis van egy másik, ugyanilyen nevű torta, ami egy kávés krém piskótalapok között, és állítólag az volt Deák Ferenc kedvenc süteménye. Jövőre bemutatom azt is, de idén az előbbit készítettem el, a mélyhűtőm tartalmát fogyasztandó.

Valójában nem kötelező tortaformában megsütni, az őzgerinc-, vagy kenyérsütőforma ugyanolyan tökéletes erre a célra. Csak így jobban néz ki, elegánsabban lehet szervírozni.


Hozzávalók:
  • 9 db tojásfehérje
  • 15 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg darált mandula vagy dió, vagy ezek keveréke
  • 0,5 dl tej
  • 1 tk vanília aroma
  • 15 dkg liszt
+ a tetejére házi sárgabaracklekvár


Elkészítése:

A vajat 10 dkg porcukorral és a vaníliával robotgéppel felverem, ezután beleszórom a mandulát (diót), a tejet és beleszitálom a lisztet is. Óvatosan elkeverem.
A tojások fehérjét csipet sóval nagyjából felverem, majd a maradék 10 dkg porcukrot lassan hozzáadva kemény habot verek belőle. Két részletben ezt is a tésztához keverem. 

Kerek (vagy bármilyen más) tortaformába öntöm és 180 percig kb. 35 percig sütöm.

Ha kihűlt, kettévágom,


és jó vastagon megkenem sárgabaracklekvárral.


 Én a végén kakaóporral és egy kis porcukorral is megszórtam.




Gyorsan fogyott, egyszeri evés után ennyit hagyott belőle a család:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése