Enni Cake keresője

2015. augusztus 21., péntek

Tihanyi levendulás fehércsokoládé torta

Az idei augusztus 20-a kicsit más volt, mint a többi. Most először nem sikerült megsütnöm az aktuális országtortát, mivel nem lett meg a recept. Esküszöm, nem rajtam múlt... Mindent és mindenkit bevetettem: több cukrászdában jártam ez ügyben, az összes cukrász ismerősöm rá volt állítva a témára, még a torta megálmodójának, Szó Gellértnek is írtam egy szívhez szóló levelet. De hiába... A Pannonhalmi pálinkás sárgabarackos karamell torta receptje annyira titkos volt, hogy még az interneten sem szivárgott ki 20-a előtt pár nappal, ahogy általában szokott. Már kezdtem volna magamba roskadni, amikor hirtelen belém vágott a felismerés: ha ezt a tortát nem is, de a tavalyi Honvédségi tortát meg tudom sütni, úgyis elmentettem annak idején a receptet, mivel a kedvenc levendulám is szerepelt a főbb hozzávalók között. Ráadásul Apukámék kertjében most éli másodvirágzását a levendulabokor, így a díszítés sem okozhat gondot. Mindjárt nagyobb örömmel néztem az ünnep elé. 

A torta elkészítése egyáltalán nem volt bonyolult. Igaz, több fázisból áll, de szép sorjában haladva minden munkafolyamatot könnyedén el lehet végezni. Egy kicsit változtattam rajta: a sárga krém elkészítésénél a tojáskrém besűrítése után a végeredmény annyira sűrű lett, hogy szerintem a zselatin már nem hiányzott bele. De azért persze hozzátettem, viszont a 2,5 dl tejszín mellé még vertem fel ugyanennyit, azaz 5 dl tejszínhabbal lazítottam, sőt beleöntöttem a maradék levendulás szirupot is, ami a piskóta locsolgatása után megmaradt. Ha újra készíteném, én az összes szirupot beletenném a krémbe, így az állaga is könnyyebb, plusz jobban érvényesül a levendula ill. a barack íze (a fehércsoki önmagában elég jellegtelen, szinte csak az édes ízt érzi az ember).

Íme a végeredmény. Hátradőlhetek: idén sem maradtunk országtorta nélkül!


Hozzávalók:

piskóta
  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg mandulaliszt (vagy pirított, őrölt mandula)
  • 5 dkg liszt
  • csipet só
  • 7,5 dkg vaj, megolvasztva
A tojásfehérjét a cukorral és a sóval kemény habbá verem, majd beleforgatom az olvasztott vajat, és a mandulás lisztet. 160 Celsius-fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm.

levendulás szirup
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 dkg szárított levendula
  • 5 dkg sárgabaracklekvár
A vizet a cukorral felfőzöm, majd a tűzről levéve beleteszem a szárított levendulát,a reszelt citromhéjat és a baracklekvárt. Így hagyom kihűlni, majd néhány óra múlva leszűröm. Jól kinyomkodom a szűrőt, hogy ne maradjon benne folyadék. Gyönyörű színe lesz a sárgabarack lekvártól.


fehércsoki mousse
  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg fehércsoki
  • 1 dkg zselatin
  • 0,5 dl hideg víz
  • 1 citrom héja
  • 5 dl tejszín
A tojássárgáját és a cukrot vízgőz felett 75 Celsius-fokig melegítem, közben kihabosítom a habverővel. Ha felmelegedett, leveszem a tűzről és belekeverem a fehércsokit. A zselatint felöntöm a vízzel, és állni hagyom kicsit, míg megszívja magát, majd felmelegítem (mikróban néhány mp). A tojásos részben elkeverem a zselatint, a citromhéjat és óvatosan elkeverem benne a felvert tejszínhabot is. (Mint ahogy fentebb írtam, én belekeverném a levendulás szirupot is legközelebb, vagy legalább is egy részét.)

barackos zselé
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • 1 dkg zselatin
  • 0,5 dl hideg víz
  • 3 cl mézes barackpálinka
A zselatint a hideg vízbe áztatom, míg megszívja magát, majd felmelegítem, és hozzáadom a baracklekvárt és a pálinkát. Langyosra hűtöm.

mandularopogós
  • 6 dkg cukor
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 6 dkg szeletelt mandula
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojásfehérje
  • 1 dkg liszt
A hozzávalókat elkeverem, majd sütőpapíros  sütőlemezre kenem. 

180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kisütöm, míg a széle aranybarna lesz (kb. 15 perc alatt). 

Kisebb négyzetekre vagy téglalapokra vágom. (A maradék, vagy ami széttöredezik, kiváló pl. fagyit megszórni, vagy egyszerűen csak elrágcsálni. Veszélyesen finom.

(Kitettem a maradékot az asztalra, és szóltam, hogy ez már szabad préda. Térültem-fordultam, és közben Apukám pillanatok alatt eltüntette. Még jó, hogy neki szántam az összeset.)

kerek fehér csokis dísz
Úgy készítem, hogy 10  dkg fehér csokit vízgőz fölött megolvasztok, és 6 db egyforma kerek sütiszaggatóba/pogácsaszaggatóba szétosztom. Még forrón megszórom kevés szárított levendulával, és hűtőben hagyom megdermedni. Óvatosan, hogy el ne törjön, kiszedem a pici tortakarikából, és ezzel díszítem a tortát.

Összeállítás: A piskóta köré tortakarikát teszek, és meglocsolom a levendulás sziruppal.

Rásimítom a fehér csokis habot, és berakom a hűtőbe dermedni pár órára.

Ha megdermedt, ráöntöm a zselét, és ismét kidermesztem a hűtőben. Miután kiszedtem a karikából, a szélét tejszínhabbal és mandularopogóssal díszítem, tetejét pedig sárgabarackkal, kerek csokis dísszel, tejszínhab rózsákkal valamint frissen szedett levendulával.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése