2013. október 25., péntek

Joghurtos panna cotta citrommal és fahéjjal

Nagyon szeretem ezt az olasz desszertet. Végtelenül egyszerű elkészíteni, előző este az ember gyorsan összerakja és másnap csak ki kell venni a hűtőből. Úgy is szokták tálalni, hogy kiborítják a formából és megáll a tányéron, mint egy puding, de nekem az a változat jön be a legjobban, amikor kistálkákba  öntik: kicsit megzselésedik, de nem annyira, hogy megálljon, a tálkából kell kikanalazni. Sokkal krémesebb, selymesebb. Van egy eredeti panna cotta receptem, jó néhány évvel ezelőtt, Riminiben egy kis családi szállodában kóstoltam, ez volt egyik este a desszert. Nekem annyira ízlett, hogy bementem a konyhára és elkértem a receptjét.
Azt is leírom egyszer, de ez most egy másik, kicsit könnyebb változat, amit a nyári Stahl magazinban olvastam és próbáltam ki a Balatonon, ezt még a minimalista berendezésű nyaralóban is el lehetett készíteni. Eredetileg gyömbérrel kellett volna ízesíteni a tejszínt, de én nagyon szeretem a fahéjat, ezért azzal  csináltam, és nem bántam meg. Szezonban lehet málnával, eperrel, áfonyával, szederrel díszíteni, de én a szőlőt választottam, és így igazi őszi desszert vált belőle.


Hozzávalók:
  • 1 citrom
  • 2 dl tejszín
  • 6 db zselatinlap
  • 1 egész fahéj, ennek hiányában kb. 1 tk őrölt fahéj
  • 10 dkg méz
  • csipet só
  • 4 dl joghurt
  • 4 dl tej
A citromot vékonyan meghámozom, a levét kifacsarom. A tejszínt a fahéjjal forráspontig melegítem, majd lehúzva a tűzről beleteszem a citromhéjat és lefedve 10 percig állni hagyom. A zselatint hideg  vízbe áztatom kb. 5 percre. Ezután kiszedem a fahéjat és a citrom héját, kicsit felmelegítem, hogy meleg legyen és hozzáteszem a kinyomkodott zselatint. Kevergetve felolvasztom benne, teszek bele egy csipet sót és a mézet. A joghurtot simára keverem és fokozatosan hozzáadom a tejet. Utána szűrőn keresztül hozzáöntöm a zselatinos tejszínt, kicsit lehűtöm, végül a citrom levét is beleöntöm. Szétosztom 6 pohárban és min. 6 órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át a hűtőben dermesztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése