2014. december 31., szerda

Szilveszteri trüffeltorta

Ezzel a narancsos trüffeltortával szeretnék minden olvasómnak boldog szilvesztert és az ideinél még boldogabb újévet kívánni!









2014. december 29., hétfő

Újabb trüffeltorta

Ezt múltkor sütöttem egy kajak edző születésnapjára. Recept itt.











2014. december 25., csütörtök

A legfinomabb forró csoki

Ezt a receptet egy 2 évvel ezelőtti Nők Lapja Konyhában találtam. Próbáltam már sok forró csoki receptet, de mind közül ez a legfinomabb. A csoki nem darabos, hanem tökéletesen elolvadt benne, és teljesen krémes, de nem túl sűrű állagú. Egyszóval: tökéletes!


Hozzávalók:
  • 1+1 dl tej
  • 10 dkg darabolt étcsoki
  • 1 EK kakaó
  • 2 EK cukor
  • 1/4 tk chilipor (ez elhagyható, ha gyerekeknek készül)
  •  1/4 tk fahéj
  • 1,5-2 dl tejszín
1 dl tejet felmelegítek és megolvasztom benne a csokit. Egy tálban összekeverem a kakaót, a cukrot, a chiliport és a fahéjat. A maradék 1 dl tejet összekeverem 1,5 dl vízzel, felmelegítem, majd hozzáadom a kakaós-fűszeres, majd a csokis részt. Felforralom, majd levéve a tűzről belekeverem a tejszínt. Ha felnőtteknek készül, a végén 1-2 EK narancslikőrrel még különlegesebbé tehetjük.

2014. december 14., vasárnap

Vodkás-aszaltszilvás "DISZNÓTOR" torta

Gyakran találkozom a Facebook üzenőfalán Tibi atya aranyköpéseivel. Sok "híve" van, ez kétségtelen. Azt már tudom róla, hogy nem veti meg a jó fajta alkoholos italokat, a szép kislányokat, és nem is az a szégyenlős alkat, valljuk be őszintén... Na hát ez a torta szerintem neki is bejönne.


A testvéremékhez mentünk látogatóba a hétvégén, ahol disznóvágás volt, és ez a torta pont megfelelő volt erre az alkalomra: van benne vodka (a hajnali felébredéshez), van benne kávé (hogy ébren tartson a nap folyamán), és persze vannak benne (rajta) kismalacok. A tésztájában aszalt szilva, és az én továbbfejlesztett változatom krémjében mascarpone sötét szilvalekvárral. 

Először a családnak készítettem el múlt héten próbából, és csak a tésztába tettem vodkát, aminek az alkoholtartalma persze elpárolgott sütés közben. De ha gyerekek nem esznek belőle, akkor lehet még fokozni: kettévágjuk a kihűlt tésztalapot, meglocsolgatjuk extra adag vodkával, amit magába szív a piskóta (meg mi is a sütivel). Így igazi bulitortát kapunk!  (Recept: Pesti Est, www.hedonism.hu)

Ez a gyerekbarát változat

Hozzávalók:
  • 2 EK instant kávé
  • 20 dkg liszt
  • 4 EK kakaópor
  • 1 EK sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 10 dkg puha vaj
  • 25 dkg cukor (lehet fele-fele arányban fehér és barna cukor)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg aszalt szilva, apróra vágva (én a késes robotgéppel csináltattam)
  • 1 dl vodka (+ kb. fél deci a locsolgatáshoz)
A kávét először is feloldom fél dl forró vízben. Egy tálban összevegyítem a lisztet, kakaót, sütőport és sót. Egy másik tálban elektromos habverővel jó habosra felverem a vajat a cukrokkal és a kicsit kihűlt kávéval. Egyesével beledobom a tojásokat, és mindegyik után alaposan elkeverem. A száraz hozzávalókat is beleszórom, majd kis keverés után a vodkát is, végül az aszalt szilvát. Egy kivajazott 26 cm átmérőjű kerek tortaformába öntöm és 180 fokon kb. 35 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, tejszínhabbal a tetején is lehet tálalni, mert magában is finom, de az én továbbfejlesztett változatomban a lapot kettévágom és megkenem szilvás krémmel: 25 dkg mascarponét jól kikeverek 15 dkg szilvalekvárral (pl. a LIDL-ben kapható "Maribel" fűszeres szilvalekvár nagyon jó erre a célra, szívesen használom sütik lekenésére). Előtte jöhet a  vodkás locsolgatás igény szerint.



2014. december 10., szerda

Gesztenyepürétorta csipkelekvárral

Egy barátnőm látogatása alkalmából sütöttem meg ezt a tortát, aki nagyon szereti a gesztenyepürét. A klasszikus gesztenyetortát még sohasem próbáltam, de ez nagyon megtetszett, mert a tésztájában is van gesztenyepüré, ezért sokáig puha marad. (Recept: Sweet Dreams Magazin)


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 2 EK rum
  • 200 g porcukor
  • csipet só
  • 150 ml liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 200 g gesztenyepüré
  • 3 lap zselatin
  • 4 dl zsíros tejszín
  • 80 g porcukor
  • 1 EK rum
  • 300 g gesztenyepüré
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat 2 EK vízzel, a rummal és a porcukorral krémesre keverem. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, és a lisztet, sütőport és gesztenyepürét felváltva hozzáadom. Beleöntöm egy 26 centis kerek tortaformába és 180 fokon kb. 35 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, háromba elvágom.

A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom, majd pár mp alatt feloldom a mikróban. A tejszínt kemény habbá verem, közben beleszórom a porcukrot.  Végül a rumot, a gesztenyepürét és a zselatint is beleforgatom.

A legalsó lapot megkenem csipkebogyólekvárral, rákenek egy réteg krémet.Erre jön a második lap, újabb krém és a harmadik lap. A tetejét a maradék krémmel kenem meg, és megszórom kakaóporral.


2014. december 6., szombat

Őszi spagetti (diós-szalonnás-gorgonzolás)

Bár már tél van, de ez az étel, amit néhány hete kipróbáltam, annyira finom, hogy így tél elején még beszúrom a receptjeim közé. Nem kell bele sokféle hozzávaló, kevés anyagból is lehet kiváló ételt produkálni. Az esszenciáját a dió, a szalonna és a gorgonzola adja, de lehet bármilyen más márványsajtot venni hozzá.


Kb. 30 deka spagettit kifőztem, és amíg főtt, elkészítettem a szószt. 2 EK dióolajon megpirítottam 1 fej apróra vágott hagymát, hozzátettem 15 dkg apróra vágott húsos szalonnát és megvártam, amíg kiengedi a zsírját (én jó húsosat vettem, úgyhogy nem vol túl sok kiengedni valója.) Ezután 8 dkg apróra vágott diót is beledobtam a serpenyőbe, és kicsit megpirítottam. Az elkészült tésztát (egy pici főzőlével együtt) ráöntöttem, és hogy ne ragadjon (no meg az íze miatt) tettem még bele 2 EK dióolajat, amivel alaposan összeforgattam. A tálalásnál megszórtam petrezselyemmel és 10 dkg morzsolt gorgonzolával. (Recept: Sweet Dreams)